Gerrit Meinen van de ChristenUnie Meppel stelt zich voor

1911vrijdag 29 januari 2010 23:35

Sinds het vertrek van Roel Veerman als nummer 1 van de kieslijst is Gerrit Meinen het nieuwe gezicht van de ChristenUnie Meppel. Hij neemt na Gert Stam de 2e plaats in op de lijst. Hij brengt nieuw elan met zich mee en stelt zich hiervoor.

Gerrit, je staat voor het eerst op de kandidatenlijst van de ChristenUnie. Wil je jezelf even voorstellen?

Inderdaad ben ik nieuw in de politiek. Niet dat ik de politiek niet ken en daar nooit mee te maken heb gehad, maar het werken binnen een fractie is wel nieuw. Ik heb vanuit het bedrijfsleven regelmatig met wethouders en ambtenaren samen gewerkt, dus ken ik de regels en werkwijze van politiek wel. Ik woon op dit moment met mijn gezin al 7 jaar in Nijeveen.Oorspronkelijk kom ik uit Meppel, ben naast de gereformeerde kerk, aan de Groenmarkt, geboren.Door familieomstandigheden heb ik niet mijn gehele jeugd in Meppel doorgebracht, maar uiteindelijk daar toch weer terecht gekomen. Getrouwd en samen met mijn vrouw hebben we drie prachtige kinderen gekregen.

Mijn loopbaan is begonnen in de scheepvaart, heb 7 jaren doorgebracht als stuurman op de grote vaart. Een fantastische periode waar ik veel geleerd heb van allerlei culturen en hoe je op verschillende manieren samen kunt leven en respect voor elkaar kunt hebben. zonder het altijd met elkaar eens te zijn. Ik maak nog steeds gebruik van deze ervaringsperiode in mijn leven. Na de scheepvaart heb ik mijn loopbaan voortgezet binnen de energiesector. Eerst als energieconsultant bedrijven en overheden helpen bij energiebesparingcampagnes, uiteindelijk heb ik leiding mogen geven aan het energiebedrijf in Friesland. In deze 12 jaren binnen het energiebedrijf heb ik veel contact gehad met ambtenaren en wethouders. Uiteindelijk heb ik samen een bedrijf opgezet wat zich bezig hield met duurzame energieoplossingen. Inmiddels doe ik adviesopdrachten op het gebied van duurzame energie en geef natuurkunde- en techniekles aan een middelbare school in Zwolle.

Een ander passie is het werken met (hang)jongeren in Meppel. Elke vrijdagavond is er voor de jongeren in de Kameel aan het Zuideinde de mogelijkheid om even bij te komen van de week. Je kunt me daar regelmatig vinden, en je gelooft het niet, maar dit geeft je echt energie.

Geven om mensen, geeft je energie!

 

Wat wil je graag zien veranderen in Meppel?

We weten dat we samen moeten leven en dat we daar met elkaar in dat samenleven afspraken over maken. In Nederland kennen we gelukkig een democratie met waarden en normen en afspraken. Toch heb ik het gevoel dat we daar soms ook wel heel erg in door slaan. Die goede afspraken en regels kunnen er ook voor zorgen dat we geen oog meer hebben voor de medemens, want alles is toch wel geregeld. Ik zou graag zien dat mensen weer meer oog krijgen voor elkaar en elkaars behoeften. Samen voor elkaar leven, i.p.v. als het maar voor IK geregeld is. Ik weet dat er veel mensen zijn die zich eenzaam voelen in onze zo goed georganiseerde maatschappij, ook in Meppel. Mensen die niet meer weten hoe ze uit hun ellende kunnen komen, door al die regels steeds verder weg zakken i.p.v. dat ze er weer uit komen. Ik zou graag veranderd zien dat we meer omzien naar elkaar. Misschien was die sociale controle van vroeger zo gek nog niet!

 

Waarom boeit het je om in de politiek te gaan?

 Vier jaar geleden werd ik gevraagd om met de ChristenUnie Meppel mee te denken over het verkiezingsprogramma van de afgelopen periode. Ik heb toen "nee" gezegd, omdat ik druk bezig was met de start van mijn eigen bedrijf. Een jaar geleden kwam die vraag opnieuw en heb toen "ja" gezegd. Tijdens de eerste vergadering en wat gesprekken werd me duidelijk hoe weinig mensen zich bezig hielden met de Politiek in Meppel. Dit heeft me geraakt. Ik vroeg mijzelf ook vaak af waar de politiek zich mee bezig hield en hoe ze sommige besluiten toch konden nemen. Ik voelde zelf als burger ook dat de politiek ver van mij af stond en toch niet naar mij luisterde. Na die eerste vergadering besefte ik mij dat ik zelf ook niet veel deed om daar invloed op uit te oefenen. Ik heb toen besloten om mij in te zetten voor Meppel en dat dan specifiek vanuit de ChristenUnie Meppel. Deze partij voert binnen de politiek het beste de taken uit met Bijbel als leidraad. Dit vind ik belangrijk. Ik ben me ook bewust dat we in Meppel binnen een gemeenschap leven met vele verschillende opvattingen. Ik heb hier respect voor en hoop dat dit wederzijds is. Ik zie uit naar de debatten en gesprekken waarin we op argumenten met elkaar kunnen praten over wat goed is voor onze stad Meppel.

Aangezien de gemeenteraad, het politieke platform, de plek is waar dat sowieso moet gebeuren, moet dat wel een boeiende tijd voor mij opleveren. Ik wil dat we als ChristenUnie Meppel deze discussies ook kunnen voeren met de burgers van Meppel. Ik zie uit naar deze ontmoetingen.

 

Waar heb je hart voor ?

Er zijn veel dingen die ik als Christen en mens belangrijk vind. Maar er zijn twee zaken die mij echt aan het hart gaan.

 Het eerste is hoe wij als eigenaren van deze planeet omgaan met deze aarde. Het continue nemen van de aarde en het niet netjes terug geven van stoffen en materiaal is een groot probleem. We maken het steeds moeilijker en onmogelijker voor onszelf. De afval die wij produceren, belachelijk voor woorden. Daar moeten we als samenleving wat aan willen doen. Ik weet dat het moeilijk is, maar volgens mij is het gewoon een manier van denken en vinden van de juiste oplossingen. Kijk eens hoe de natuur dat zelf doet? Het concept Cradle to Cradle spreekt mij dan ook zeer aan!

Als tweede zijn het de jongeren binnen Meppel. En dan specifiek die groep die het moeilijk heeft. Groepen jongeren die aan de drugs zijn, drank niet met mate kunnen nuttigen, het thuis niet meer prettig hebben, liever op straat zijn, geen werk hebben, op school niet meer meekomen. En dan ook nog eens door de samenleving aan de kant worden gezet, omdat ze lastig zijn, rumoerig, vervelend. Ik wil dat we ook voor deze groep mensen in de samenleving een plek hebben, helpen en begeleiden totdat ze zelf goed verder kunnen.

 

Hoe zie je de rol van de ChristenUnie in Meppel?

De ChristenUnie Meppel is een onmisbare partij. De partij heeft vanuit zijn eigen waarden en normen veel goeds te brengen in Meppel en wil dit actief blijven doen. Stimuleren van samen werken en het opbouwen van stabiele sociale netwerken. Er zijn ook standpunten van de ChristenUnie Meppel die niet altijd met applaus ontvangen zullen worden. Maar je moet ook onder ogen durven zien dat er activiteiten binnen Meppel zijn die op termijn sociale schade kunnen brengen.

Je moet hier denken aan het verder doorzetten van de 24-uurs economie, uitbreiden van koopzondagen, hebben van coffeeshops. Hier spreken de feiten voor zich en daar moet je duidelijk met elkaar over in debat, dit uiteraard met wederzijds respect. Deze rol moet de Christen Unie Meppel blijven uitvoeren of dat nu straks in de oppositie of in de coalitie is.

 

 

 

 

 

 

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Allard Treep, campagneleider

Tel. 06- 223 767 27

allard.treep@live.nl

 

 

« Terug

Reacties op 'Gerrit Meinen van de ChristenUnie Meppel stelt zich voor'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.