Gert Stam vergelijkt perspectiefnota sprookje; motie ChristenUnie aangenomen

kleren van de keizerdinsdag 03 juli 2012 15:03

De ‘nieuwe kleren van de keizer’

Gert Stam heeft in de gemeenteraadsvergaring over de perspectiefnota op 27 en 28 juni deze perspectiefnota 2013-2016 vergeleken met het sprookje over de “nieuwe kleren van de keizer”. Het sprookje gaat over een keizer die op zoek naar status en waardering terecht komt bij twee adviseurs, waarvan hij in de ban komt. Ze meten hem prachtige kleren aan, waarmee hij door de stad paradeert. Niemand durft er iets van te zeggen, want wat blijkt: de keizer staat in z'n hemd. Hij heeft niet wat hij denkt te hebben, maar niemand durft het te zeggen. En de adviseurs hebben er goed aan verdiend. Waarom maakt Gert Stam deze vergijking? Dat is omdat het college in de perspectiefnota de zaken mooier voorstelt dan ze zijn.

Gert Stam noemt hiervan de volgende voorbeelden:

  1. Het college rapporteert: “Wij  hebben gewerkt aan versterking van de kracht van de samenleving door wijkgericht werken in te voeren en wijkteams in te voeren”. De vraag is dan natuurlijk: wat doen die wijkteams en waar blijft nu eindelijk het wijkbudget waar de raad bij motie om gevraagd heeft.
  2. De zin “Het college heeft de koe bij de horens gevat in de bezuinigingsopgave en probeert de onrust die er door ontstaat met betrokken partijen op te lossen”, suggereert dat men veel doet, maar welk voorbeeld kan hierbij worden genoemd?
  3. Het college beweert dat zij “het goed hebben gedaan, maar dat alleen de communicatie wat slecht is”.

 Kromme Elleboog en parkeergarage

De ChristenUnie erkent dat het college in het dossier Nieuwveense Landen en Brede School Koeberg echt vooruitgang heeft geboekt, maar verder zijn de feiten niet in overeenstemming met al deze mooie woorden. Gert Stam verbaast zich er echter over dat het college de Kromme Elleboog noemt als voorbeeld van succesvol beleid. Dat is juist een project, dat het college volgens Gert Stam “maar niet al te hoog op het schild moet heffen”. Niemand weet wanneer we gaan verdienen aan het project. Volgens de ‘wijze woorden’ van de wethouder “is het maar wat je meerekent”. Het valt de ChristenUnie op dat het college de parkeergelden verhoogt omdat de opbrengsten tegenvallen. Dat lijkt in strijd met de eerdere beweringen dat de gemeente zou gaan verdienen aan de verhuur van parkeerplaatsen in de nieuwe parkeergarage aan de Kromme Elleboog. Niet voor niets heeft de ChristenUnie vorig jaar voorgesteld om de het besluit over deze parkeergarage uit te stellen tot deze behandeling van deze perspectiefnota opdat de gemeenteraad informatie over de opbrengst van parkeergelden had kunnen betrekken bij het besluit over een parkeergarage.  Nu laat de gemeenteraad op grond van een verkeerd beeld over de opbrengst van parkeergeld een parkeergarage bouwen die de gemeente veel geld kan gaan kosten als de gemeente de parkeerplaatsen zie zij huurt niet kan verhuren aan de automobilisten.

Plataan en Niermanschool

De ChristenUnie is absoluut niet tevreden over de manier waarop het college omgegaan is met de Niermanschool en de Plataan. Het zou dé oplossing zijn: de Niermanschool in de Plataan. Na anderhalf jaar duwen en trekken, lijkt de gemeenteraad nu eindelijk de gegevens te krijgen, die nodig zijn voor een verantwoorde beslissing. Sterk Meppel was als enige onder de indruk van de ‘keizersmantel’ die wethouder Jansen droeg. Voor de Niermanschool is het onderhand een genante vertoning en het is slecht voor de geloofwaardigheid van het college. Zeker nu het college ook nog de procedure in gang heeft gezet om het bestemmingsplan op de locatie Niermanschool al te wijzigen, is het tijd dat er een oplossing komt voor deze school die al ruim tien jaar wacht op goede huisvesting.

Startersleningen

De ChristenUnie heeft ook twee moties opgesteld. Eén motie gaat over het realiseren van startersleningen voor mensen die in Meppel een huis willen kopen. Als de gemeente zelf bereid is om geld aan starters te lenen, kan de gemeente iets doen aan het vastlopen van de woningmarkt en Meppel aantrekkelijker maken als woonplaats. Omdat wethouder Dohle toezegde dat hij hier mee bezig is, heeft de ChristenUnie deze motie uiteindelijk niet in stemming gebracht.

Motie Vaarweg IJsselmeer Meppel

De haven van Meppel is erg belangrijk is voor de economische ontwikkeling van Meppel. Maar zonder goede vaarweg kan deze haven niet functioneren. De beslissing van minister Schultz om de diepte van de vaarweg voor 2021 niet aan te pakken is daarom slecht voor Meppel. Gert Stam is geschrokken van uitspraken van wethouder Dohle die er op leken te wijzen dat hij zich erbij neerlegt dat er voor 2021 geen uitdieping van de vaarweg komt. Daarom heeft de ChristenUnie een motie ingediend waarin het college wordt opgeroepen om de moed niet op te geven, maar actief te blijven aandringen bij alle betrokkenen op uitdiepen van deze vaarweg, actief te lobbyen in Den Haag, en de mogelijkheden voor voorfinanciering (dat Meppel geld uitleent) te onderzoeken. Deze motie is unaniem aangenomen.

Slot: ‘kleren van de lelies’

Gert Stam heeft zijn bijdrage (eerste termijn op 27 juni) op passende wijze af met een bijbeltekst die ook over ‘kleding’ gaat, namelijk Matteűs 6: 28, 29, 33. Hier volgt het slot:

“Voorzitter, ik begon net met een sprookjesboek. U weet dat wij onze inspiratie halen uit een ander boek. In dat boek, de bijbel vertelt Jezus dat het hebben van mooie kleren en aanzien niet het belangrijkste is. Hij zegt: Kijk eens naar de lelies, kijk hoe ze groeien in het veld. Ze werken niet en weven niet. Ik zeg jullie: zelfs koning Salomo ging in al zijn luister niet gekleed als een van hen. Jullie hemelse Vader weet wat jullie nodig hebben. Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid.”

“Als je als overheid gerechtigheid aantrekt als een mantel, dan sta je nooit in je hemd!”

Via de onderstaande link kunt u de hele bijdrage van de ChristenUnie lezen op de website van de gemeente Meppel:

 http://www.meppel.nl/bis/gemeenteraad/agendagemeenteraad/agendavergaderinggemeenteraad27en28juni2012perspectiefnota/id_299749412

 

« Terug

Reacties op 'Gert Stam vergelijkt perspectiefnota sprookje; motie ChristenUnie aangenomen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.