De VVD in Haren

haren-rellen-rechtermaandag 24 september 2012 20:22

Haren en de VVD. Dat is al jarenlang een combinatie. De VVD is daar al jaren de grootste partij en heeft al sinds 1947 een VVD burgemeester. De vorige burgemeester was de voormalig Meppeler VVD wethouder Mark Boumans; de huidige is een oud Meppeler VVD raadslid: Rob Bats.

Haren was dezer dagen in het nieuws vanwege rellen die ontstonden vanwege een op facebook aangekondigd feestje van een 16 jarig meisje.Het liep dramatisch af. Mensen met verkeerde bedoelingen kwamen naar Haren en hebben in Haren voor een groot bedrag aan vernielingen aangericht.

Kamerlid Jeanine Hennis, ook VVD,  kwam de volgende dag met grote woorden: ‘lik op stuk beleid, de vandalen gaan betalen’. Ik liftte mee met een onsympathieke tweet van een voor mij onbekende, die deze uitspraak aan de kaak stelde. Want ook zo kennen we de VVD, met staatssecretaris van justitie Fred Teeven voorop:  altijd streng straffen. De VVD moet toch bekend staan als een zero-tolerance partij.

Ik raakte verzeild in een twitterdiscussie met het kamerlid Hennis en een plaatselijke VVD’er of het terecht was dat ik daar vraagtekens bij plaatste. Je zet voor jezelf een goed beeld neer als partij als je heel hard roept dat je dit soort dingen niet accepteert. Maar waar was de VVD toen het voorstel werd gedaan om de alcoholleeftijd naar 18 op te trekken? Was deze vernieling ook niet het gevolg van overmatig alcoholgebruik? En hoe heeft de VVD het jeugd- en gezinsbeleid niet afgebrand van toenmalig minister Rouvoet? Dat was een inzet om aan het begin van de keten proberen goed werk te doen in plaats van aan het eind van de keten alleen maar keihard te straffen. En wat zal de inzet van de VVD zijn bij de formatie over jeugd- en gezinsbeleid, het hoog houden van normen en waarden in de samenleving en respect voor andersdenkenden?

Kortom, in alle verontwaardiging is er misschien plaats voor enige zelfreflectie, zeker van VVD kant. Welke samenleving willen wij en hoe willen we daar aan bijdragen?

Maar ik wil ook voorkomen dat de indruk wordt gewekt dat ChristenUnie beleid een drama als in Haren had kunnen voorkomen. Dat is natuurlijk helemaal niet het geval. Wij weten uit de Bron van waaruit wij politiek bedrijven dat we maar niet al te hoog moeten opgeven van het vermogen van de mens om verstandige keuzes te maken. Dat staat aan het begin van de bijbel beschreven. En de lange geschiedenis, tot en met de rellen in Haren, bewijzen het gelijk daarvan. 

Het is waar, als je wilt dat er recht wordt gedaan in de samenleving, dan moet er gestraft worden. Maar als je wilt dat mensen tot hun recht komen, moet er ook een perspectief geboden worden in gezinnen en op scholen. Dat gaat hand in hand.

Gert Stam, fractievoorzitter ChristenUnie Meppel

« Terug

Reacties op 'De VVD in Haren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.