Motie voor fietstunnel Ezinge aangenomen

fietstunnelzaterdag 15 juni 2013 20:22

Gert Stam heeft zijn waardering uitgesproken voor de fietsnota van de gemeente Meppel. Hier staan veel mooie plannen in die hard nodig zijn. Echter, omdat voor veel van deze plannen (nog) geen geld is, dreigt het vooral een opsomming van goede voornemens te worden. Dat wil de ChristenUnie niet laten gebeuren en daarom heeft Gert Stam een motie en een amendement ingediend.

Fietstunnel naar Ezinge

De ChristenUnie is al lange tijd voorstander van een fietstunnel naar Ezinge en heeft het altijd betreurd dat een meerderheid van de gemeenteraad heeft uitgesproken dat er volgens hen geen geld voor is. Nu in de fietsnota van het college staat dat deskundigen aangeven dat het met de nieuwe scholen op Ezinge onverantwoord is om geen fietstunnel aan te leggen, heeft Gert Stam een goed aanknopingspunt om de discussie hierover te heropenen. Samen met de PVDA heeft de ChristenUnie een motie ingediend waarin aan het college wordt gevraagd om:

  • Om te bezien hoe er middelen vrijgemaakt kunnen worden om de genoemde fietstunnel richting de scholencampus te kunnen realiseren;
  • in de tweede helft van 2013, met concrete voorstellen te komen;
  • met Prorail in overleg te treden om voor de voetgangers/treinreizigers een veilige situatie te creëren, zolang de fietstunnel niet is gerealiseerd.

Hierop kwam felle kritiek van Sterk Meppel, dat ondanks hun verleden als ‘fietspartij’ hier geen geld voor over heeft. De VVD daarentegen wilde, evenals GroenLinks, de motie mee indienen, als hierin ook aandacht zou worden gevraag voor een wens van de VVD, namelijk een onderzoek naar een fietstunnel die dichter bij de perrontunnel ligt. De achtergrond hiervan is dat er nu vaak fietsers door de voetgangerstunnel onder het station gaan, wat weer onveilige situaties voor voetgangers oplevert. Omdat ook de ChristenUnie de veiligheid van de voetgangers bij het station belangrijk vindt, heeft de ChristenUnie dit van harte gesteund. Deze motie is aangenomen met alleen Sterk Meppel en CDA als tegenstemmers.

Amendementen
Voor een andere wens heeft de ChristenUnie helaas geen meerderheid gekregen. De ChristenUnie heeft een amendement ingediend om geld dat nog over is gebleven bij uitgaven voor de fietsnota niet terug te storten in de algemene middelen, maar om dit in het budget voor de fietsnota te houden. Er zijn immers zoveel goede plannen voor verbetering van de veiligheid voor fietsers, waar geen geld voor is, dat het vreemd is om 69duizend euro weg te halen uit een budget dat nu al veel te krap is. Gert Stam heeft verbetering van het kruispunt Hoogeveenseweg-Blankenstein-Ezinge als goede besteding van dit geld genoemd. Met de nieuwe scholen die op Ezinge worden gebouwd, gaan hier veel fietsers langs die willen oversteken op weg naar school. De ChristenUnie wil dat dit veilig kan en dat deze fietsers niet al te lang hoeven te wachten voor een stoplicht. Dit amendement heeft geen meerderheid gekregen. Gelukkig geldt dit ook voor een amendement van CDA, SteM en D66, waarin werd voorgesteld om al het geld uit de fietsnota in de algemene reserve te stoppen en per plan te kijken of men er als gemeenteraad geld voor over heeft.

« Terug

Reacties op 'Motie voor fietstunnel Ezinge aangenomen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.