Een prachtig afscheid

woensdag 07 juni 2006 23:01

Het was natuurlijk prachtig, het officiële afscheid als wethouder! Toespraken van Burgemeester Joh. C. Westmaas, mevrouw C. Volleberg, directeur van de Stichting Welzijn Meppel en A. Boon, bovenschools manager van het Openbaar Onderwijs Meppel.

Zij hebben uitspraken over me gedaan waar ik me duidelijk in herkende, of zoals ik graag wil zijn: in gesprek zijn met mensen om samen te kijken wat het beste is, om zo een goed verdedigbaar standpunt in te nemen, voorzien van de argumenten die je standpunt sterk maken. Mooi dat ik zelf ook een afscheidswoord heb kunnen uitspreken. Mooi, omdat je dan ook de gelegenheid hebt om te vertellen hoe je wethouder bent geworden, wat er door je hoofd is gegaan, hoe je in het leven staat: ik belijd zondag 10!

Het alles heeft plaatsgevonden in een luchtige, vrolijke, relaxte sfeer. Het voordeel van de keuze om twee mensen uit het “werkveld” te vragen iets te zeggen, levert een doorkijkje op naar de sector waar je daadwerkelijk mee bezig bent geweest. Leuk dat ik het eerste verslag van het “huisbezoekproject allochtone ouderen en allochtone vrouwen” mocht ontvangen! Leuk dat ik een skateboard met handtekeningen van de jongelui van het eerste burgerinitiatief heb gekregen! Voor het Openbaar Onderwijs in Meppel ben ik nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen om tot bestuurlijke afstand te komen per 1-1-2007. Veel aandacht is ook uitgegaan naar het onderwijs 1e opvang van de Woldstroom op de Havelterberg.

Achteraf heb ik van veel “achterbanners” gehoord dat het hun erg goed heeft gedaan dat deze vier jaar wethouderschap heeft getoond waar de ChristenUnie in de praktijk voor staat: betrokkenheid, betrouwbaarheid, integriteit, respect. Dat is toch echt belangrijk: we leven niet voor ons zelf, maar voor de eer van onze Heer en tot het welzijn van (al!) onze naasten!

Een onderdeel van het afscheid wil ik graag belichten.
De afgelopen twee jaar heb ik me ingespannen om tot een Schakelklas te komen. In die klas zitten leerlingen die door een taalkundige achterstand niet naar de vorm van voortgezet onderwijs kunnen, die past bij hun talenten. In een jaar Schakelklas wordt alles op alles gezet om dat te verbeteren. Een extra jaar, om een betere basis te leggen voor vervolg onderwijs dus. De kinderen zijn ongeveer 11 - 12 jaar.
Bij de feestelijke opening van de Schakelklas hebben we nep-champagne gedronken en vlaai gegeten. Op het afscheid heb ik van de leerlingen van de Schakelklas een verzameling brieven gekregen. Zij schrijven me naar aanleiding van mijn vertrek.
Van de verzameling brieven die me op mijn afscheidsreceptie is aangeboden, wil ik wat citaten doorgeven. Dan begrijpt iedereen waarom het zo mooi is je als wethouder in te zetten voor de samenleving.

“Het is erg gezellig in de Schakelklas. Als u een keer vrij bent , wilt u dan bij ons thee of koffie drinken en kletsen? Dat zou ik fijn vinden. Veel succes met uw nieuwe baan.”
Een andere leerling: ”We hebben nu veel meer geleerd en nog veel meer dan u denkt. En bedankt voor de lekkere champagne, meneer Scholtus. Ik ben veel beter geworden in rekenen en taal. Nu begrijp ik veel meer van taal en rekenen.”
Een ander schrijft: “Geachte meneer Scholtus. Bedankt voor de Schakelklas. Jammer dat u geen wethouder meer bent. U bent een goede wethouder geweest. Zonder uw hulp had de Schakelklas niet bestaan.” De brief wordt als volgt beëindigd: “Ik vind het jammer dat uw partij niet gewonnen heeft. Maakt u zich geen zorgen. Het leven is niet een dag, maar meerdere dagen. Jullie winnen heus wel weer. Veel succes met uw andere baan.”

U begrijpt dat ik de klas een gezellige brief teruggestuurd heb!

Rinus

« Terug

Reacties op 'Een prachtig afscheid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.