Commissie neemt kritiek tunnelbouw over

donderdag 08 juni 2006 17:27

Er zijn colleges om minder gesneuveld, concludeerde CDA-fractieleider Klaas Neutel donderdagavond bij de bespreking van een extern onderzoeksrapport over het debacle met de Vleddertunnel.

Het was het CDA dat de aanzet voor dit onderzoek heeft gegeven. Een gebrek aan financiële controle, ondeugdelijke samenwerking met projectontwikkelaar ProRail en aannemer Reef en onvoldoende toezicht hebben de gemeente bij de vertraagde bouw van de Vleddertunnel zwaar financieel verlies opgeleverd. De raadsfracties bespraken voor de eerste keer het rapport zonder dat er ook maar één lid van het college bij aanwezig was. Namens de raadscommissie moet voorzitter Herman Jansen een dringend beroep op B en W doen om een volgende keer wel de kritiek en de aanbevelingen aan te horen. De commissie eist van het college een pakket maatregelen dat in september aan de raad moet worden gepresenteerd.
De samenwerking tussen de gemeente en ProRail bij de bouw van de Vleddertunnel is ondanks een gedegen voorbereiding financieel uit de hand gelopen. Dat kwam doordat de gemeente volgens de onderzoekers een blinde vlek had voor de financiële aspecten van het miljoenenproject. Stopzetting van de werkzaamheden na het heien van damwanden leidde tot aanzienlijke vertraging en schade bij ProRail en de aannemer. Onderzoeksbureau Necker heeft de gang van zaken gedetailleerd onderzocht.

Bij het sluiten van de overeenkomsten is veel overleg gevoerd. De rollen en verantwoordelijkheden van beide partners kwamen daarin duidelijk tot uitdrukking. De overeenkomsten zijn door de gemeente echter niet voorgelegd aan specialisten. De gemeentelijke bijdrage van één miljoen gulden in de totale kosten van ruim zes miljoen is weliswaar goed te verdedigen, maar deze afspraak is op een andere manier in de overeenkomst terecht gekomen. De overeenkomst gaat namelijk niet uit van een bijdrage van 1 miljoen gulden, maar van een bijdrage van 16,3 procent zonder maximering hiervan in een concreet bedrag. Daarmee ondertekende de gemeente in feite een open einderegeling.

Volgens de raadscommissie is het zaak dat de gemeente van de fouten leert. De vraag is ook of de gemeente voldoende gekwalificeerd personeel in huis heeft voor de begeleiding van grote projecten. Is de gemeente bereid de portemonnee te trekken, zo vroeg Willie Oldengarm van GroenLinks zich af. En goed personeel willen hebben en op ambtenaren bezuinigen zijn uitgangspunten die strijdig met elkaar zijn, zo maakte ze duidelijk. Volgens Henk Schoemaker van Sterk Meppel is er een verloop onder de ambtenaren, omdat met name jonge medewerkers Meppel gebruiken als springplank voor hun verdere carrière.

bron: www.meppelercourant.nl

« Terug

Reacties op 'Commissie neemt kritiek tunnelbouw over'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.