Biomassacentrale Meppel deel III

Biomassacentrale.jpegvrijdag 18 februari 2022 13:58

De gemeenteraad heeft in deze te vroeg en ondoordacht besloten.

Het ging in de raadsvergadering van 17 februari jl. om de vraag wat de rol van de gemeente moet zijn in de warmte- en koudevoorziening MeppelEnergie in de Nieuwveense Landen. Het college deelde de gemeenteraad mee uit MeppelEnergie te willen stappen en vroeg de gemeenteraad om kaders waarbinnen dat zou kunnen gebeuren. Na bespreking in de raadscommissie van 3 februari, volgde de besluitvorming in de raadsvergadering van 17 februari jl.

Eerst luisteren, dan beslissen

De bespreking in de commissie van 3 februari jl. gaf bij de fractie van de ChristenUnie de indruk dat het nog niet gereed was voor behandeling in de raad. Immers, het college stelde de raad voor om te besluiten zo spoedig mogelijk te komen tot een toekomstbestendige oplossing voor de levering van warmte en koude voor de op MeppelEnergie aangesloten huishoudens. Uitgangspunt daarbij is ontvlechting van de juridische en bestuurlijke relatie. De gemeente wil dus kennelijk uit MeppelEnergie stappen. De meeste fracties vonden dit te kort door de bocht en vroegen om onderbouwing. Onze fractie, en naar wij toen meenden ook een aantal andere fracties, was niet overtuigd. Helpt de gemeente de inwoners door uit MeppelEnergie te stappen of juist niet?

De bespreking werd afgerond, terwijl er bij commissieleden, insprekers en bewoners geen antwoord op die vraag was gegeven. Sterker nog, de onrust onder de bewoners is alleen maar toegenomen. Het heeft zelfs geleid tot een petitie waarin er wordt verzocht in gesprek te gaan met de bewoners alvorens te besluiten over ontvlechting. En zo hoort het. Eerst in gesprek met de bewoners, de voor- en nadelen goed afwegen en niet in allerijl dit besluit in de laatste vergadering van deze raadsperiode op de agenda zetten. Dat is niet goed voor het vertrouwen tussen gemeente en inwoners.

Daarom heeft onze fractie overwogen om bij de vaststelling van de agenda een ordevoorstel te doen om het agendapunt van de agenda af te voeren. Maar de ChristenUnie vond het, gelet op de ontstane commotie wel een bespreking waard, maar géén besluit. Daarom hebben we een amendement ingediend, waarin de raad het college vraagt een informatie- en communicatietraject op te stellen voor de gemeenteraad en de inwoners en voor de zomer van 2022 opnieuw met een voorstel te komen, rekening houdend met dit traject. Het college vroeg echter om vaart in het traject en daardoor kregen we geen steun voor ons amendement. 

De inwoner centraal

Uiteindelijk gaat het in de discussie natuurlijk om “de inwoner centraal”. Onze fractie had in de commissie al aangegeven dat niet duidelijk is welke invulling het college gaat geven aan de term ‘de inwoner centraal’. Zelf hebben we in de wijk een uitvraag gedaan waar bij het uitgangspunt ‘de inwoner centraal’ op gelet zou moeten worden. We kregen heel wat reacties! En dat resulteerde in een motie van de zijde van de ChristenUnie die het college oproept rekening te houden met een aantal aspecten op het gebied van prijsstijgingen, lange termijn oplossingen, warmte en koude en vrijheid om al of niet te kunnen afnemen. En natuurlijk: maatwerk. Het leek de fractie van de ChristenUnie namelijk dat het heel redelijke wensen zijn van de bewoners en dat het goed is om die in een motie vast te leggen. Maar ook deze haalde motie het niet! 

Coalitiebelang in plaats van inwonersbelang

Naast deze inhoudelijke misser ging er ook in het proces wat mis. We bleken als raad in staat om met alle fracties aandacht te vragen voor een onderwerp: de energievoorziening in Nieuwveense Landen.

Vorig jaar 16 september hebben we een gezamenlijke vergadering van De Ronde gehad, waarin we zicht kregen op de problematiek rondom MeppelEnergie. Dat leidde tot artikel 32 vragen van 8 fracties! Dat was nog niet eerder voorgekomen en past in het wensbeeld van de ChristenUnie op welke manier de gemeenteraad altijd zou moeten functioneren: vanuit dualisme en verantwoordelijkheid op de inhoud als raad de kaders vaststellen waarbinnen het college handelt.

Dit had een geschiedenis. Want de start van deze raadsperiode in 2018 was bedroevend. Drie coalitiepartijen die vijf oppositiepartijen beloofden om met een aantal raadsonderwerpen samen op te trekken. Het stond zelfs in het coalitieakkoord. Maar het bleken lange tijd loze beloften. Tot we in september 2021 eensgezind de problematiek van de biomassacentrale aanpakten. Daarbij aangemoedigd door een raadslid van de coalitie, die in zijn bijdrage op de gemeentepagina zei dat we in Meppel blij mochten zijn dat alle politieke partijen in de gemeenteraad het beste met Meppel voor hebben. Maar helaas eindigde het zoals het begonnen is: drie partijen maken de dienst uit, zonder de samenwerking met andere fracties te zoeken. Maar wat belangrijker en tegelijkertijd ook triest is: ook zonder echt in verbinding te staan met de inwoners en hun wensen! Dat is toch wel een heel triest einde van een coalitieperiode.

Gert Stam, gemeenteraadslid

Reacties: g.stam@gemeenteraadmeppel.nl

 

« Terug