Vier productieve jaren

Fotozaterdag 17 maart 2018 19:33

Vier jaar geleden bereikten VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie op locatie Mooirivier bij Dalfsen een akkoord over wat zij voor Meppel wilden bereiken.. Wat bracht deze coalitie, waar de ChristenUnie deel van uitmaakte?

Vier jaar geleden bereikten VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie op locatie Mooirivier bij Dalfsen een accoord over wat zij voor Meppel wilden bereiken. Met de hoopgevende titel ‘Coalitie met de samenleving’ werd de intentie uitgesproken dat onze doelen met de samenleving tot stand zouden moeten komen. Over de door het college gepromote bestuursstijl verscheen al eerder een artikel, nu gaan we in op de bereikte resultaten. Wat bracht deze coalitie, waar de ChristenUnie deel  van uitmaakte?

Coalitiegenoten: vertrouwen

Tijdens de onderhandelingen in 2014 hebben we gezamenlijk de indruk gekregen dat we elkaar als coalitiegenoten goed bereikten en konden vinden. Dat legde een goede basis voor de samenwerking. Er waren in deze periode nauwelijks rimpelingen die het nodig maakten elkaar goed in de ogen te kijken. En als ze er al waren dan wisten we elkaar snel te vinden en kwamen oplossingen en compromissen snel tot stand. We gaven elkaar ook de vrijheid om zaken te doen met de niet-collegepartijen, waardoor er van tijd tot tijd wisselende meerderheden ontstonden.

Sociaal Domein: goede resultaten

De afgelopen jaren is veel energie gaan zitten in de overdracht van diverse taken in het Sociaal Domein  vanuit het rijk naar de gemeente. Er is hard gewerkt aan visievorming, beleidsplannen en verordeningen.. We waren erg benieuwd of alles wat we hadden bedacht en geregeld ook zou werken en lukken. Als we nu de balans opmaken dan is deze overdracht in Meppel op een soepele manier verlopen. Er zijn nauwelijks mensen buiten de boot gevallen en als dat al dreigde te gebeuren dan was er een maatwerkoplossing. Uit onderzoek is gebleken dat de gebruikers van de voorzieningen tevreden zijn. Het feit dat we in Meppel een Sociale Ombudsvrouw hebben aangesteld heeft heilzaam gewerkt voor het oplossen van kleine problemen.

Dankzij de persoonlijke inzet van onze wethouder zijn veel zaken aan de orde gekomen en opgelost.

Meppel: voortgang in ontwikkeling

Stilstand is achteruitgang. Onder dat motto is er in de afgelopen vier jaar veel tot stand gebracht. Hoewel sommigen vinden dat je in nota’s niet kunt wonen, zijn wij blij dat op diverse terreinen visies tot stand zijn gebracht, die een samenhangend beeld geven waar we als Meppel naar toe willen. Ik noem de Woonvisie en de hiermee gepaard gaande betere verstandhouding met de woningcorporaties; de uitwerking van de Structuurvisie, het Verkeersplan, de ontwikkeling van Nieuwveense landen, Binnenstadsvisie, Detailhandelsnota, visie op het desolate transformatiegebied Noordpoort. Ook kwam er een Veiligheidsplan, een plan voor de openbare verlichting en een Evenementenbeleid. De stadsbus kreeg aandacht en er werd samen met Zwolle en kampen een havenbedrijf opgericht. Het Watertakenplan moet ons klimaatbestendig maken

De kracht van deze coalitie zat em hierin dat we eensgezind waren over de koers van Meppel. Naast een stevig sociaal beleid ook aandacht voor het bouwen aan Meppel. Ik noem diverse projecten in de binnenstad, de voorgenomen ontwikkeling van de Kromme Elleboog en het autovrij maken van het Prinsenplein en de Groenmarkt, de vernieuwing van winkelcentra Haveltermade, Koedijkslanden en Oosterboer en de verdere ontwikkeling van de wijk Berggierslanden. Diverse straten werden verbeterd.

En het ziekenhuis, waar we als voorziening in Meppel zo trots op zijn, gaat nieuw bouwen!

Binnenstad: gedegen aandacht

Dankzij doelgerichte inspanningen is de binnenstad van Meppel verschoond gebleven van verdere achteruitgang. Er heerst in Meppel een breed gedragen gevoel om de binnenstad levendig en bruisend te laten zijn. Ondernemers en organisaties spannen zich om ons centrum te laten bruisen en er zijn nog veel goede voornemens. De verkleuring van aanloopstraten van winkel- naar woonstraat kan in gang worden gezet, het centrum wordt compacter en hierdoor aantrekkelijker.

De Keyserstroom kreeg belangstelling van een ontwikkelaar en er wordt daar nu stevig aangepakt om ook dit centrum weer aantrekkelijk te maken. De plannen voor de Kromme Elleboog zijn moeizaam tot stand gekomen en dankzij deze coalitie wordt hier iets moois in gang gezet.

Tot slot kan de Parkeernota worden genoemd, waarin we hebben geconcludeerd dat er in en rond de binnenstad voldoende parkeerplaatsen zijn en nog komen. We genoten toen de raad besloot in de binnenring de door ons gewenste zebrapaden terug te brengen.

Financien: meer in kas

Moesten we starten met een beoordeling van de eerste begroting in deze periode met een ’code rood’ voor onze financiën, daar markeerden we onze financiele positie als code groen met een oranje rand. Deze coalitie is er in geslaagd Meppel financieel gezonder te krijgen en dat zonder een verhoging van de belastingen. Er  wordt gestaag gewerkt aan verbetering van onze reservepositie, onze schulden gaan omlaag. De genoemde oranje rand wordt veroorzaakt door het feit dat we nog lang last zullen hebben van de financiele crisis, die Meppel veel geld heeft gekost.

Al met al constateren we dat dat wat we in ons accoord hebben afgesproken ook daadwerkelijk is gelukt: Meppel staat er financieel beter voor dan vier jaar geleden.

Wensen: voor de komende periode

Dit college muntte niet uit in bijzondere aandacht voor de cultuurhistorie van Meppel. De voorgenomen sloop van de Zuiderschool is daar een markant voorbeeld van. Wat de ChristenUnie betreft is het dan ook noodzakelijk dat onze rijke cultuurhistorie meer aandacht verdient.

Op het gebied van duurzaamheid zagen we geen collegebrede inspanning om onze wethouder Gert Stam in stelling te brengen om slagen te maken in een energie- en CO2  neutraal Meppel. Meters maken, dat is voor ons het motto voor de komende jaren. Als er één onderwerp is waar we wel een geringe OZB-verhoging voor over hebben dan is het wel voor duurzaamheid. Elke Meppeler neemt een deel van de verontreiniging en de afvalberg voor zijn rekening. Is het dan teveel gevraagd om specifiek voor dit belangrijke onderwerp een bijdrage van de inwoners wordt gevraagd?

Helaas is het niet gelukt om in Oosterboer te starten met de revitalisering van deze wat verouderende wijk. Het is noodzakelijk dit onderwerp bovenaan het lijstje van de nieuwe coalitie te plaatsen.

In de afgelopen periode heeft de fiets als belangrijk instrument in ons verkeersbeleid op papier aan aandacht gewonnen. Maar we zijn er niet gerust op dat er in de praktijk ook voldoende middelen voor de fiets worden vrijgemaakt. Waar veel wijken van Meppel de fietspaden zijn voorzien van rood en comfortabel asfalt, daar staan de fietspaden in de Oosterboer er met zijn hobbelige bestrating niet comfortabel op. Het is zaak in het uitvoeringsprogramma verkeer&vervoer voldoende middelen op te nemen voor de fiets. En ook te zorgen dat we vroegtijdig starten met de fietsontsluiting van Nieuwveense Landen.

Het gebied het Vledder zal nu echt van kleur moeten verschieten. Zo nodig moet de ontwikkelaar juridisch gedwongen worden nu eindelijk een plan uit te gaan voeren. Meppel in het algemeen en in het bijzonder de omwonenden zijn toe aan verademing in dit gebied.

Als het gaat om de bereikte resultaten dan krijgt dit college van de ChristenUnie een dikke 8.

Bert Kunnen, febr. 2018

« Terug

Reacties op 'Vier productieve jaren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.