Individuele studietoeslag in de participatiewet

woensdag 24 februari 2021 11:43

De individuele studietoeslag in de participatiewet, een toeslag voor studenten die vanwege hun beperking niet in staat zijn om naast hun studie extra bij te verdienen.

Tijdens de raadsvergadering van 28 januari 2021 diende de fractie van de ChristenUnie Meppel een motie-vreemd in voor wijziging van de individuele studietoeslag. Een motie is een uitspraak van de raad over een onderwerp dat op de agenda staat. Leden van de gemeenteraad kunnen over een actueel onderwerp, dat niet is geagendeerd, ook een uitspraak doen. Daarvoor dienen zij dan een motie vreemd aan de orde van de dag in.

Met de motie-vreemd wilde de fractie van de ChristenUnie Meppel bewerkstelligen dat de individuele toeslag voor studenten, die vanwege hun beperking niet in staat zijn om naast hun studie extra bij te verdienen, zou worden gewijzigd. Deze toeslag verschilt, in hoogte, per gemeente. Daardoor ontstaat er een ongelijkheid in ondersteuning. Voor de fractie van de ChristenUnie is dit niet aanvaardbaar. Het past ook niet in de visie van de inclusieve samenleving waarin iedereen mee moeten kunnen doen. 

De VN heeft een verdrag opgesteld voor rechten van personen met een handicap. Hierin wordt de overheid verplicht om te werken aan een betere positie van mensen met een beperking.

De positie van inwoners van Meppel, die voor deze regeling in aanmerking komen, zou negatief beïnvloed kunnen worden bij hun keuze voor een opleiding. Dit zou dan in de toekomst ook grote gevolgen in inkomen kunnen hebben. Vandaar dus de motie-vreemd. Nadat een toelichting was gegeven gaf het college te kennen dat zij de motie over wilde nemen. Aldus geschiedde.

De fractie van de ChristenUnie is blij met deze reactie van het college zodat ook in Meppel “Iedereen tot bloei kan komen.”

« Terug

Reacties op 'Individuele studietoeslag in de participatiewet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.