Collegevorming gemeente Meppel III

Lijsttrekkers.jpegdinsdag 17 mei 2022 07:56

Vrijdag 13 mei jl. is er een coalitieakkoord gesloten tussen Sterk Meppel, VVD en D66. Tevens zijn de namen van de wethouders en hun portefeuilles bekend gemaakt. De oppositie voelt zich buitenspel gezet.

Vrijdag 13 mei jl. presenteerden Sterk Meppel, VVD en D66 hun coalitieakkoord, inclusief bekendmaking van de wethouders en hun portefeuilles. Tegenover hen staat een oppositie die not amused is.

De eensgezindheid is momenteel ver te zoeken in de gemeenteraad. Van de openheid en verbinding die Sterk Meppel als leidende partij beloofde, heeft de oppositie niets teruggezien in het coalitieproces. Wekelijks stuurden SteM, VVD en D66 updates, maar veel wijzer werd niemand daarvan. Als noodkreet stuurden de oppositiepartijen woensdag een gezamenlijke handreiking naar de coalitiepartijen om alsnog het overleg te zoeken. Er kwam geen reactie. In plaats daarvan stuurde de coalitie een uitnodiging voor de presentatie van het coalitieakkoord.

„Geen belletje, geen mailtje, helemaal niks” hoorde SP-voorman Xander Topma na de handreiking. „Ik had het toch wel netjes gevonden als ze hadden gezegd: ‘we hebben het gezien, kunnen we het erover hebben?’, voordat je de uitnodiging stuurt. Nu hebben ze onze handreiking afgeslagen. Het zegt niets over de inhoud van het akkoord, wel over de manier van samenwerken.”

„Dit is wat ons betreft een vervelende start”, kwalificeert Topma de situatie. „Tegenvallend en teleurstellend”, vindt lijstrekker Annie Huisman van de PvdA. „Het is bijzonder dat het zo lang stil is en dan ineens – als wij met onze handreiking komen – is alles rond. Alsof de grond te heet onder de voeten wordt. Laten we het toeval noemen dat alles tegelijk komt.” Huisman voelt zich ‘gepiepeld’ door de coalitie. „Zo van: wij gaan het wel eventjes doen.”

Datzelfde gevoel herkent ook Gert Stam van de ChristenUnie. „De uitnodiging is het bewijs dat we ons terecht zorgen maken. De coalitie zegt dat het een akkoord is waar wij blij mee mogen zijn. Tsja. Over u, maar zonder u. Ons is niets gevraagd. Kennelijk kon er geen telefoontje vanaf.” Stam heeft zo zijn ideeën hoe de gemeenteraad zijn rol zou moeten pakken in de gemeentepolitiek. Dat beeld strookt niet met de werkwijze van de afgelopen weken. „Dit verdient geen schoonheidsprijs. Eigenlijk verwacht ik vóór de presentatie nog een reactie op onze handreiking. Dat zou ik wel netjes vinden.” (Meppeler Courant 13 mei 2022).

« Terug

Reacties op 'Collegevorming gemeente Meppel III'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.