De sportnota besproken

gymles1zondag 10 juni 2007 22:48

Op 7 juni is de sportnota besproken in de raadscommissie. Het college van burgemeester en wethouders was al eerder met een sportnota gekomen. Die is toen in de commissievergadering van 2 november 2006 unaniem door de commissie afgekeurd.

Het was een nota van 2 kantjes, waardoor de gemeenteraad geen kaders gaf aan het college, maar wel alles uit handen gaf.
De sportnota van 7 juni was een stuk beter. Alle belangrijke onderwerpen stonden er in en deze waren ook allemaal voorzien van een mening. Onze fractie vond de nota niet zo ambitieus. Dat gaven we aan met behulp van drie voorbeelden:

  1. In de nota komt naar voren dat er onvoldoende binnensportruimte is (gymzalen). Er wordt wel aangegeven in welke volgorde scholen of clubs in aanmerking komen voor de gymzalen, maar niet een principe dat er voldoende binnensportruimte moet zijn.
  2. Er wordt geen budget uitgetrokken voor wat er in de sportnota staat. Er is een budget voor personeel en accommodaties; als er iets moet gebeuren, dan zal dat uit andere budgetten moeten worden gehaald.
  3. Het college wil meer vakleerkrachten gymnastiek op scholen. Dat kost veel geld en daarvoor wordt geen dekkingsvoorstel gedaan, dus het blijft bij een vrome wens.

In de discussie heb ik over het laatste punt aan de wethouder gevraagd of hij dat nu een taak van de overheid vindt. Daar kwam de wethouder niet helemaal goed uit. Hij gaf wel aan dat hij met scholen in overleg wilde, maar of dit nu een voorstel was om geld op de gemeentebegroting te zoeken, bleef vaag.

Te hulp

Henk Schoenmakers (Sterk Meppel) schoot zijn wethouder te hulp en draaide de zaak om. Hij vroeg mij wat onze opvatting was. Dat is op zich een terechte vraag, want bij het kaders stellen voor een sportnota is het standpunt van de fractie van de ChristenUnie belangrijker dan het standpunt van de wethouder sport.
Ik kon daar op dat moment geen antwoord op geven. In de eerste plaats omdat wij in de commissievergadering nog met onze meningsvorming bezig waren en ik de wethouder nog om informatie vroeg wat hij precies bedoelde. Maar ook wanneer je zou vinden dat de gemeente moet bijspringen, moet je als raad gelijk een dekkingsvoorstel bij doen. Nu hadden we daar wel over nagedacht. Strikt genomen is het geven van gymlessen door vakleerkrachten geen overheidstaak. Maar ook het schoolzwemmen is dat niet en dat wordt ook nog steeds door de gemeente betaald.

Financieel Signaal
De toenemende belangstelling voor jeugd en gezondheid kan er wel toe kunnen leiden dat in ons voorstel de gemeenteraad een financieel signaal afgeeft om het belang te onderstrepen. Wij willen dus in de komende tijd met andere fracties en betrokken scholen nadenken over invulling daarvan. Wij hebben alvast twee suggesties. Het geld voor het al eerder genoemde schoolzwemmen kan wat ons betreft hiervoor gebruikt worden. Mochten scholen nog wel belang stellen in deze lessen, dan kunnen ze daar wellicht nog voor kiezen. Je kunt dan denken aan scholen voor speciaal onderwijs of scholen met veel kinderen van allochtone afkomst. Maar wat die doelgroep betreft, kan ook op een andere manier het zwemmen bevorderd worden.

Vakleerkrachten

Daarnaast zouden we kunnen kijken of er in de BSO tijd door vakleerkrachten gym gegeven wordt. Dan bereiken we weliswaar niet alle kinderen, maar wordt bij die kinderen die het betreft van de nood een deugd gemaakt en kan het geld hiervoor uit deze middelen komen.
Kortom, in de komende week kan er nog veel bereikt worden. Verder hebben enkele andere fracties aangegeven dat een deel van het budget voor stadspromotie kan worden ingezet voor sport: Een aantal goeddraaiende sportverenigingen zijn hele goede reclame voor de Meppeler samenleving.

Gert Stam

« Terug

Reacties op 'De sportnota besproken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.