Nieuwveense Landen: raad tegenover college!

zaterdag 09 juni 2007 23:00

Afgelopen donderdag is eindelijk weer in het openbaar door de gemeenteraad gesproken over de ontwikkeling van Nieuwveense Landen. Het laatste half jaar vonden de gesprekken vooral achter de schermen plaats. Nu stonden een aantal onderwerpen gecombineerd op de agenda van de raadscommissie.

Ons Voorstel
Voor de bespreking waren de onderwerpen Stedelijke programmering woningbouw, Stadsvisie Meppel en Varianten Nieuwveense Landen samengevoegd. Aan het begin van mijn bijdrage heb ik een ander voorstel tot behandeling gedaan dan in de raadsstukken was opgenomen. Ons voorstel houdt in:

  • Stel de inhoudelijke bespreking van de Stadvisie Meppel uit tot september.
  • Neem het onderwerp Stedelijke programmering woningbouw voor kennisgeving aan en ga daar als raad niet over stemmen. Op dit moment is er nog helemaal niet bekend wat de provincie zelf met de nieuwe, verlaagde bevolkingsprognoses gaat doen. Het is het erg onverstandig om als gemeente Meppel daarin voorop te lopen.
  • Kies als raad bij Nieuwveense Landen voor variant B++. Deze (nieuwe) variant bouwt voort op het Verbeterd Masterplan en levert een wijk op met draagvlak bij de Meppeler samenleving.

Ook de andere fracties hadden in hun bijdrage vooral aandacht voor Nieuwveense Landen, aan het eind trok de commissievoorzitter dan ook de conclusie dat de Stadvisie Meppel en de Stedelijke programmering woningbouw voor de zomervakantie niet verder worden besproken.

Nieuwveense Landen

Voor Nieuwveense Landen heeft de ChristenUnie gepleit voor een variant die is gebaseerd op het Verbeterd Masterplan. Dat betekend een gevarieerde woonwijk met extra aandacht voor sociale huurwoningen, goedkopere koopwoningen (starters) en levensloopbestendig bouwen (senioren). Dit is iets heel anders dan de variant C++ die het college voorstelt, daarin staan heel veel grote, vrije kavels met dure huizen ingetekend. De andere onderdelen van de woningmarkt (zoals goedkopere koopwoningen) zouden dan meer op vrijkomende locaties in de stad moeten komen.
Onze fractie is van mening dat de aantrekkingskracht van een gevarieerde nieuwbouwwijk veel sterker is dan van gefragmenteerde nieuwbouwlocaties in de bestaande wijken van Meppel.

Geen steun op een aantal punten
Sterk bepalend voor de uiteindelijke opbrengsten van een nieuwe wijk is de snelheid waarmee gebouwd gaat worden. Hoe langer het duurt voordat de meeste huizen zijn verkocht, hoe meer rente betaald moet worden. Dit gaat met grote bedragen per jaar omdat de grond zo duur is aangekocht. Het college stelt voor om het aantal woningen wat per jaar gebouwd kan worden te verminderen. Voor een deel kan onze fractie daarin meegaan, op twee onderdelen niet:

  1. Er wordt uitgegaan van 700 nieuwe woningen op de plaatsen in Meppel waar nu wat oudere industrieterreinen liggen. Wij denken dat dit financieel niet haalbaar is en willen deze woningen ook opnemen in het groeitempo van Nieuwveense Landen
  2. Het andere onderdeel betreft het aantal ‘ zachte’ bouwplannen binnen Meppel. Het college houdt rekening met een behoorlijk aantal plannen die in de toekomst nog concreet gaan worden. Wij zijn van mening dat er in de afgelopen vier jaar duidelijk beleid is gevoerd om vanaf 2010 alle nieuwbouw te concentreren in Nieuwveense Landen. Projectontwikkelaars in de binnenstad moeten dus terdege rekening houden met de ‘harde’ bouwplannen in Nieuwveense Landen.

Geen feeling met de Meppeler bevolking
Een ander belangrijk argument om het voorstel van het college voor Variant C niet te steunen is het beleidsvormingsproces wat erbij heeft gehoord. Variant C is ontstaan als conclusie vanuit de Stadsvisie. Variant B (waar onze fractie verder mee wil) is ontstaan uit het Verbeterd Masterplan.
Het Verbeterd Masterplan kent een ander ontstaan dan de Stadvisie. De Stadvisie is geschreven door bureau IMOSS en bevat een aantal aardige ideeën. Tijdens het opstellen van deze nota is echter geen feeling met de Meppeler bevolking gehouden. Het Verbeterd Masterplan is ontstaan middels interactieve beleidsvorming. De gemeenteraad, burgers en maatschappelijke organisaties hebben op diverse momenten hun inbreng kunnen leveren. Die inbreng wordt node gemist in de Stadvisie. Verder bevat het Verbeterd Masterplan een duidelijke fasering, we zien nu al hoe belangrijk dat is..

Conclusie

Onze conclusie is dan ook dat we goed om ons heen moeten kijken naar de actuele ontwikkelingen (bijv. de nieuwe bevolkingsprognoses), maar ons niet te snel van de wijs moeten laten brengen.
Gedegen overleg en vertrouwen in eigen kunnen geeft de beste garantie voor een gevarieerde, gestaag groeiende wijk Nieuwveense Landen ingericht met stroken en griften.

Dit goede overleg moet ook met de provincie plaatsvinden. Het is niet goed dat de wethouder en de gedeputeerde de laatste tijd vooral veel over elkaar praten en niet met elkaar. Het was zelf gênant om te horen hoe Mark Bouwmans en Anneke Haarsma afgelopen maandag op RTV-Drenthe na elkaar zulke tegengestelde geluiden lieten horen.
Op korte termijn moet bijvoorbeeld duidelijk worden of de provincie hun beleid ook gaat bijsturen op basis van de nieuwe bevolkingsprognoses. Waarschijnlijk zal dan het POP (Provinciaal OmgevingsPlan) aangepast moeten worden, zolang dat niet is gebeurd, heeft het college ook terdege rekening te houden met huidige, vastgestelde provinciale beleid.

Ook de meeste andere fracties waren van mening dat het college wel wat al te snel afscheid heeft genomen van het Verbeterd Masterplan. Over 2 weken, op donderdag 21 juni, zal het onderwerp Nieuwveense Landen weer aan de orde komen. Dan in de gemeenteraad en dan zal er ook een besluit genomen moeten worden. De wethouder heeft toegezegd dat hij voor die tijd enkele varianten, gebaseerd op het Verbeterd Masterplan, zal laten doorrekenen. Daarbij zal ook onze variant B++ worden meegenomen.

Tot zover, wilt u ook uw mening geven over Nieuwveense Landen, bel of mail dan:

Roel Veerman, fractievoorzitter.
0522- 252468 / of mail Roel Veerman

« Terug

Reacties op 'Nieuwveense Landen: raad tegenover college!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.