Teleurstelling en goede moed

data_110x_110x165vrijdag 05 maart 2010 19:46

De verkiezingen zijn geweest; de kiezer heeft gesproken. Op de avond van de verkiezingen was de voorlopige uitslag dat we één zetel haalden. Dat was een teleurstelling. We hadden gehoopt op twee. We kregen verschillende signalen dat het werk van de ChristenUnie was gewaardeerd en dat er een stem op de ChristenUnie werd overwogen. De uitslag liet wat anders zien.

We haalden 1099 stemmen, 126 stemmen minder dan de vorige keer en dat betekende dus 1 zetel. Later bleek dat de restzetel op twee stemmen na niet gehaald is. Bij nauwkeurige telling bleek dat we geen 1099 stemmen hadden gehaald, maar 1100. En dat gegeven leidde tot de constatering dat we evenveel recht hadden op de restzetel als de PvdA. Maar ja, de laatste restzetel kun je niet allebei krijgen. En dus moest er geloot worden. Deze loting gebeurde vrijdagmorgen, nadat het hoofdstembureau de officiële uitslag had vastgesteld. Er was een notaris bij gehaald en die verrichte de loting (zie foto).


We hadden dus nog een kans van 50% op de restzetel, maar de restzetel ging toch naar de PvdA. Die waren erg opgelucht, omdat ze van de 7 zetels er al twee hadden verloren en dan zouden ze ook nog een derde moeten missen. Ik gun de PvdA de restzetel en ik hoop dat ze er net zo mee zouden omgaan als wij. Maar liever had ik hem natuurlijk zelf gehad, omdat ik me erg had verheugd op de samenwerking met Gerrit Meinen in de raad. Gerrit is echt een aanwinst voor de partij. Hij heeft met name twee punten waar hij zich sterk voor wil maken: duurzaamheid en jongeren. Maar ook op andere onderwerpen is hij snel thuis. We zullen het nu moeten doen met Gerrit en Ina als duo-raadslid. Er waren wel geluiden dat de VVD het duo-raadslidmaatschap wel wilde afschaffen, maar van grote partijen als PvdA en Sterk Meppel hebben we in de wandelgangen al wel begrepen dat die daar niets voor voelen. En dat zou mooi zijn, want anders kunnen we in de commissie ook de taken niet verdelen. Dan zouden we terug gaan van 4 naar 1.


Donderdagavond na de verkiezingen hebben we als nieuwe fractie bij elkaar gezeten. We hadden alle mensen van de lijst uitgenodigd en een groot aantal van hen is ook daadwerkelijk geweest. We zitten al weer boordevol plannen en hopelijk krijgen we kracht en gezondheid om deze plannen ook uit te voeren. Maar wat belangrijker is: we hebben aan het begin van die bijeenkomst uit de bijbel gelezen uit Psalm 93. We lazen dat de Heer troont boven de aarde en dat hij de aarde regeert. Ook Meppel. En dat is voor ons een mooi perspectief om de komende vier jaar te gaan werken.
Sterk Meppel, de grootste fractie, heeft de nieuwe gemeenteraad als geheel al uitgenodigd om bij elkaar te komen om de plannen te bespreken voor de komende tijd. We zullen ons zegje blijven doen in de raad, dus we zullen ons ook hier constructief opstellen.

De afgelopen week was een week van teleurstelling en goede moed. Mogen we rekenen op steun en gebed van onze achterban?

Gert Stam.

« Terug

Reacties op 'Teleurstelling en goede moed'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.