Akkoord SteM, VVD en CDA

maandag 03 april 2006 00:00

De onderhandelingsdelegaties van Sterk Meppel, VVD en CDA hebben maandagmiddag een akkoord op hoofdlijnen bereikt voor de komende vier jaar.

De delegaties spreken over het Brummerij-akkoord naar de locatie in Ruinerwold waar de onderhandelingen hebben plaatsgevonden.
Op alle punten is overeenstemming bereikt. Deze worden nu gedetailleerd uitgeschreven en vastgelegd in een bestuursprogramma voor de gemeenteraad. De onderhandelingsdelegaties leggen het resultaat vanavond- en morgenavond voor aan de ledenvergadering (SteM) en aan de fracties (VVD en CDA). Volgens voorzitter Onno de Ruijter zijn alle deelnemers maandag zeer geconcentreerd bij de les geweest. Ook zaken waarover SteM en PvdA al eerder overeenstemming hadden bereikt zijn in het nieuwe akkoord meegenomen. Zo krijgt de burgemeester opdracht om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om te voorkomen dat de asfaltcentrale zich in Meppel vestigt. SteM en PvdA braken hun overleg in de eindfase af, omdat er een conflict was over de portefeuilleverdeling. De PvdA claimde Economische Zaken, terwijl SteM deze taak bij de burgemeester wilde houden. SteM, VVD en CDA hebben dit nogmaals bekrachtigd.

De delegaties overleggen donderdagochtend over de portefeuilleverdeling. De Ruijter heeft de indruk dat er nauwelijks een kink in de kabel kan komen. Dit komt door de constructieve opstelling van de partijen en het uitgangspunt de wethoudersposten qua zwaarte niet te veel van elkaar te laten verschillen.

VVD en CDA hebben serieuze kandidaat-wethouders op een lijst staan. Zowel de liberale fractieleider Henk Ramhorst als CDA-fractieleide Klaas Neutel zijn geen kandidaat. Zij blijven in de raad controle uitoefenen op het nieuwe college. Sterk Meppel begint een sollicitatieprocedure, waarbij de kandidaten moeten voldoen aan de profielschets van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Een aantal punten, zoals het lokaal referendum, is tijdelijk geparkeerd als een voor de fracties vrije kwestie. Deze zaken hebben het bereiken van een akkoord op hoofdlijnen niet in de weg gestaan, aldus onderhandelingsvoorzitter Onno de Ruijter.

Ambtenaren moeten in opdracht van de onderhandelaars bepaalde zaken nog doorrekenen. De uitkomsten daarvan moeten duidelijk maken of een aantal onderwerpen voorrang krijgt bij de uitvoering van het Brummerij-akkoord.

De delegaties bestonden uit Myriam Schut en Henk Schoemaker (SteM), Henk Ramhorst en Rob Bats (VVD) en Klaas Neutel en Henk ten Hulscher (CDA). De onderhandelingen worden begeleid door raadsgriffier Hilko Folkeringa.

bron: www.meppelercourant.nl

« Terug

Reacties op 'Akkoord SteM, VVD en CDA'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.