Nieuwe coalitie wil snel wethouders

donderdag 06 april 2006 00:00

De onderhandelaars van Sterk Meppel, VVD en CDA hebben donderdagochtend een definitief akkoord bereikt over de vorming van een nieuw college.

Myriam Schut (SteM) ontkurkte aan het begin van de persbijeenkomst waarin het akkoord bekend werd gemaakt een fles Bruisend Meppel. `We denken dat het een bruisend college wordt,' verklaarde ze glimlachend.
Nadat de glazen waren gevuld brachten de onderhandelaars een toost uit op een goede samenwerking. Hoofdpunten van beleid zijn onder andere bestuurlijke vernieuwing, armoedebeleid, veiligheid en handhaving, werkgelegenheid, toerisme en recreatie en wijkgericht werken. De raad moet volgens de drie coalitiepartijen binnenkort een nieuwe discussie beginnen welke de kerntaken van de gemeente zijn. Dat moet los worden gezien van eventuele bezuinigingen. Zo doelmatig mogelijk werken maakt geld vrij voor andere activiteiten. Het staat niet vast dat de afdeling reiniging tot een kerntaak van de gemeente behoort. CDA en VVD zijn een onderzoek begonnen of de reiniging goedkoper kan. Als blijkt dat deze taak van de gemeente nu al voldoende efficiënt wordt uitgevoerd en niet goedkoper kan, dan blijft de reiniging bij de gemeente. Deze discussie moet volgens Klaas Neutel van het CDA open en eerlijk worden gevoerd.

SteM-onderhandelaar Henk Schoemaker benadrukte in een toelichting dat zijn partij zich sterk heeft gemaakt voor bestuurlijke vernieuwing. Dit heeft er niet toe geleid dat VVD en CDA konden worden overtuigd van de noodzaak van een lokaal referendum. Dit is een van de vrije kwesties geworden, waarover de drie coalitiepartners geen overeenstemming konden bereiken.

De bestuurlijke vernieuwing houdt wel in dat de wethouders-kandidaten worden getoetst aan een profiel waaraan wethouders volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten moeten worden voldoen. SteM begint een sollicitatieprocedure en plaatst een advertentie met een oproep voor kandidaten. Zij hoeven niet per se lid te zijn van Sterk Meppel. VVD en CDA komen met een eigen kandidaat die eerst een gesprek heeft met alle onderhandelaars. `Wij schuiven geen kandidaat naar voren als wij niet de zekerheid hebben dat deze voldoet aan de profielschets,' aldus Neutel. De VVD komt met een sterke kandidaat van buiten Meppel. Dinsdag praten de onderhandelaars met deze kandidaat-wethouder. Het CDA komt met een voordracht uit de eigen kring binnen de gemeente Meppel. Het CDA krijgt naast sociale zaken, werkgelegenheid, welzijn, jeugd- en jongerenzaken en integratiebeleid ook de belangrijke portefeuille financiën.

SteM levert de loco-burgemeester en krijgt de portefeuille publiekszaken, sport, onderwijs, kunst, cultuur en recreatie, veiligheid en handhaving en openbare ruimte. De VVD ontwikkelingsvisie 2030, projecten, volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en het pakket ruimte, economie en ontwikkeling. Economische Zaken blijft bij de burgemeester. Over dit onderdeel van zijn portefeuille liepen de besprekingen tussen SteM en de PvdA spaak.

De verwachting is dat de drie wethouders in de raadsvergadering van donderdagavond 27 april worden geënstalleerd.

bron: www.meppelercourant.nl

« Terug

Reacties op 'Nieuwe coalitie wil snel wethouders'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.