Motie ChristenUnie/ Groen Links voor vasthouden aan sociale Woningbouw aangenomen

maandag 29 april 2013 11:31

De gemeente Meppel is gedwongen om de waarde veel aangekochte grond in de Nieuwveense Landen af te waarderen naar de lagere waarde die het heeft als er een agrarische bestemming op ligt. Alleen de grond die als ‘fase 1’ als eerste aan de beurt is om bebouwd te worden hoeft niet afgewaardeerd te worden. De vooruitzichten voor woningbouw in de Nieuwveense Landen zijn ongunstig en Woonconcept heeft zich teruggetrokken uit plannen voor de bouw van sociale huurwoningen in de Nieuwveense Landen, naar eigen zeggen omdat zij door de heffing van de regering niet anders kunnen.

In deze situatie wil het college flexibel omgaan met de plannen die er liggen voor deze wijk en de eerder gemaakte afspraken. Het college komt hiervoor met een groot onderzoek naar de mogelijkheden om maximale vrijheid in het woningbouwprogramma Nieuwveense Landen Fase 1 en de gehele ontwikkeling van Nieuwveense Landen te krijgen. Met als doel ‘beter op de markt en de vraag te kunnen inspelen’.

Standpunt ChristenUnie
De ChristenUnie is bereid het college hierin te steunen, maar stelt hiervoor wel één belangrijke voorwaarde, namelijk dat het college vasthoudt aan de afspraken over sociale woningbouw die in het bestemmingsplan Nieuwveense Landen staan. Voor de ChristenUnie is het feit dat veel mensen al lange tijd wachten op een sociale huurwoning een belangrijk probleem. Gert Stam benadrukte in het debat dat “sociale woningbouw geen hobby van projectontwikkelaars is, maar een dure plicht van de samenleving”. Gert Stam benadrukt dat de “gemeenteraad en het college het belang van sociale woningbouw niet alleen met de mond moeten belijden, maar er ook naar dienen te handelen”.

Amendement ChristenUnie/Groen Links
Om te voorkomen dat de sociale woningbouw in de Nieuwveense Landen, als gevolg van de tegenvallers niet doorgaat, heeft Gert Stam in de gemeenteraadsvergadering van 25 april 2013 samen met Willie Oldengarm van de Groen Links een amendement voorgesteld op de onderzoeksopdracht, waarin het vasthouden aan 30% sociale woningbouw ook in de onderzoeksopdracht zou staan. Zowel voor de ChristenUnie als voor Groen Links is de geplande bouw van sociale huurwoningen de reden geweest om steun te geven aan de bouw van de Nieuwveense Landen. Gert Stam heeft in het debat benadrukt dat het voorgestelde amendement dat het geen belemmering vormt voor het beginnen met het bouwen van de geplande 70% koopwoningen. Wethouder Dohle zag een amendement op de onderzoekopdracht niet zitten en een meerderheid van de gemeenteraad ook niet, omdat zij maximale vrijheid wilden bij het onderzoek.

Motie ChristenUnie/Groen Links
Wat doe je dan als indieners van een amendement? Het in stemming brengen van het amendement leidt tot een meerderheiduitspraak van de gemeenteraad, die tegenovergesteld is aan wat de ChristenUnie en Groen Links willen. Dat helpt ook niet. Gelukkig staan de andere fracties op zich wel positief tegenover sociale woningbouw, ook al willen zij niet zo ver gaan als ChristenUnie en Groen Links. Daarom hebben ChristenUnie en Groen Links besloten om het amendement in te trekken en in plaats daarvan een motie in te dienen die weliswaar geen deel uitmaakt van de tekst van de onderzoeksopdracht, maar waarmee de gemeenteraad wel uitspreekt dat:
-    De behoefte aan sociale woningbouw in Meppel erg hoog is en de gemiddelde wachttijd voor een huurwoning aan de (te) hoge kant;
-    De gemeente(-raad) een taak heeft om adequate huisvesting voor haar inwoners mogelijk te maken;
-    De gemeente(-raad) een (morele) taak heeft om inwoners die te weinig geld verdienen om marktconform huren te betalen of om een hypotheek af te sluiten voor een koopwoning daar waar mogelijk te ondersteunen.
Na deze  duidelijke uitspraken roept de motie het college op om bij de uitwerking van de onderzoeksopdracht ‘flexibilisering fase 1 en 2’ de uitgangspunten ten aanzien van sociale woningbouw te handhaven.

Motie unaniem aangenomen
Deze motie heeft uiteindelijk steun van de hele gemeenteraad gekregen. Nu zowel de gemeenteraad als het college het belang van sociale huurwoningen in de Nieuwveense Landen onderschrijven, krijgt het college voor de crisis aanpak Nieuwveense Landen ook de steun van de ChristenUnie. Indien nodig zal de ChristenUnie niet nalaten om de andere partijen en het college te herinneren aan deze unanieme uitspraak van de gemeenteraad over sociale woningbouw.

« Terug

Reacties op 'Motie ChristenUnie/ Groen Links voor vasthouden aan sociale Woningbouw aangenomen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.