Meppel in belangstelling tijdens ChristenUnie congres 1 februari 2014

Bfdbs3NIYAAchzpdinsdag 04 februari 2014 16:31

Op zaterdag 1 februari heeft de ChristenUnie haar partijcongres gehouden in Lelystad. Vanuit onze afdeling in Meppel zijn hier zes mensen naar toe gegaan. De dag begon met een overdenking door Gabriël Antonio, die de congresgangers opriep om “in navolging van Jezus als christen niet constant naar boven te kijken, maar juist af te dalen naar wie het nodig heeft".

"Leiderschap is niet opstijgen, maar afdalen naar de ander." Daarna is de kandidatenlijst voor het Europees parlement met Peter van Dalen als lijsttrekker gepresenteerd en unaniem vastgesteld. Hierna is het verkiezingsprogramma voor de lijstverbinding van ChristenUnie en SGP besproken en met een aantal amendementen vastgesteld. In het verkiezingsprogramma kiest de ChristenUnie voor een positief kritische benadering onder het motto “samenwerking ja, superstaat nee”. Peter van Dalen beloofde zich in het Europees Parlement vooral sterk maken voor godsdienstvrijheid en tegen christenvervolging. George Rukhadze, vice-president van ECPM (Een Europese christelijke partij waar de ChristenUnie lid van is), sloot de Europese ochtend passend af met een speech over zijn hoop op een Europese Unie gebaseerd op christelijke waarden.
Terug van de lunch ging het over de aankomende Gemeenteraadsverkiezingen. Onder leiding van Maarten van Ooijen, de voorzitter van Perspectief (jongerenorganisatie), kwamen er diverse lokale campagneleiders, politici en lijsttrekkers aan het woord. Eén van hen is de lijsttrekker in Arnhem, Addy Pieger, die vertelt over het succesvolle uitstapprogramma voor prostituees in haar stad waar de ChristenUnie zich voor heeft ingezet. Zij vertelt hoe blij betrokkenen waren met hun eerste diploma bij een computercursus, die voor sommigen onder hen het eerste diploma was dat zij gehaald hebben, en vertelt over vrouwen die met hulp van dit uitstapprogramma een nieuw leven kunnen beginnen. 
Gert Stam, die in Meppel is verkozen tot politicus van het jaar, is ook gevraagd om plaats te nemen op het podium. Gert Stam vertelt over de inzet van de ChristenUnie in Meppel voor de minima en noemt hiervan twee voorbeelden. Hij heeft tot verbazing van de congresgangers verteld over een collectieve zorgverzekering van Meppel voor minima, die duurder blijkt dan de oude verzekering van iemand uit deze doelgroep die hiervan gebruik wilde maken. Hierover heeft Gert Stam kritische vragen gesteld aan het college. Na vragen van de ChristenUnie heeft het college uitgelegd dat er veel bij in zit zoals het afkopen van eigen risico, maar tocht blijft het vreemd dat Meppel de betrokkenen hierin geen keuze geeft. 
Het andere voorbeeld is de motie die ChristenUnie in Meppel samen met de PVDA heeft ingediend voor waarin aan het college wordt gevraagd om een onderzoek om na te gaan om hoeveel het kost om verstrekking van scootmobiels met een hogere snelheid dan 12 km per uur mogelijk te maken. De ChristenUnie denkt aan een snelheid van 15 of 16 kilometer per uur, wat de normale snelheid van fietsers is. Gert Stam legt aan de congresgangers uit dat het lastig is om voor langere tijd een onnatuurlijk langzaam tempo als 12 kilometer per uur te fietsen. Voor je het weet ga je al weer sneller en moet je weer afremmen. Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat mensen er samen op uit kunnen gaan, de één met de fiets en de ander met de scootmobiel. De ChristenUnie heeft hierop nogal wat kritiek gekregen van andere partijen in de gemeenteraad die dit overbodige luxe vinden. 
Het is binnen de ChristenUnie duidelijk niet onopgemerkt gebleven dat de ChristenUnie in Meppel in 2010 met maar één stem verschil de tweede zetel heeft verloren. Deze restzetel is na een loting naar de PVDA gegaan. Gert Stam merkt naar aanleiding hiervan op dat de ChristenUnie doorgaans niet gelukkig is met gokken. Dit onderstreept nog maar eens dat iedere stem telt en dat iedereen op 19 maart het verschil kan maken. 
Joël Voordewind vertelt over zijn over zijn jarenlange strijd om de alcoholleeftijd naar 18 jaar te krijgen, wat hem vorig jaar ook is gelukt.
Natuurlijk werd het congres afgesloten met een uitstekende speech van ChristenUnie-leider Arie Slob. "We blijven het kabinet kritisch volgen", waarschuwde hij. Zo kondigde Slob aan dat de ChristenUnie een hoorzitting wil organiseren over euthanasie, omdat hij zich ernstig zorgen maakt over recente ontwikkelingen, en daarnaast dat hij ontevreden is over de kabinetsplannen rondom de gaswinning in Groningen. Hij gaf het congres verder vier kernwoorden mee voor christelijke politiek en voor de aankomende campagne: "liefde, idealen, overgave en verwachting".

« Terug

Reacties op 'Meppel in belangstelling tijdens ChristenUnie congres 1 februari 2014'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.