Bericht van de fractie vanuit de raadsvergaderingen

Stadhuis.jpegvrijdag 14 juni 2024 19:58

Op 30 mei 2024 heeft de raad vergaderd over de Cultuurnota, de nieuwbouw op de plek van het oude politiebureau, de komst van 50 camperplaatsen en de verbouwing van het Stadhuis.

Cultuurnota

Onze fractie heeft ingestemd met de cultuurnota. We vinden het positief dat De Plataan gebruikt kan worden voor jong talent als oefenruimte. We hebben de wethouder gevraagd in gesprek te gaan met de muziekverenigingen De Bazuin en Euphonia, omdat deze vrezen dat in deze cultuurnota geen ruimte meer is voor het opleiden van hun muzikanten. Dat heeft de wethouder toegezegd. Verder hebben we uitgerekend dat de bijdrage voor Ogterop voor een groot deel naar inwoners van buiten Meppel gaat. Laten we onze eigen inwoners en alle (amateur)cultuur niet vergeten! Ook zijn we benieuwd welke rol het college gaat pakken in de ontwikkeling van het Stedelijk Museum en het Drukkerijmuseum. Wij vinden dat het college daarin initiatief moet tonen. Er is een voorstel aangenomen om ruimte te houden extra middelen aan cultuur te besteden.

Nieuwbouw oude politiebureau Eendrachtstraat

                                                                                                                                        Oude politiebureau

Er ligt een voorstel van woningcorporatie Actium om op de locatie van het oude politiebureau een appartementencomplex te bouwen. De bewoners kwamen op de commissievergadering hun zorgen uiten. Zo hadden ze bezwaar tegen de hoogte van het plan. Het gebouw wordt 20 meter hoog. We hebben in de raad het college gevraagd om inwoners in het vervolg goed mee te nemen in de ontwikkelingen. Het college gaf aan ‘vanwege tijdgebrek’ niet aan participatie te hebben gedaan bij het opstellen van een stedenbouwkundig ontwikkelkader voor die locatie. Bovendien blijkt er blijkt een nota Hoogbouw te liggen, die daar een gebouw van 30 meter mogelijk maakt. We hebben ingestemd met het plan, omdat de hoogte al eerder mogelijk was gemaakt. Dat zou ten opzichte van de woningcorporatie onbetrouwbaar bestuur zijn als we nu deze hoogte zouden afkeuren. Bovendien zitten veel mensen op een woning te wachten en zal dit plan op een goede manier worden ingepast in de omgeving.

50 camperplaatsen

Achter het mooie tolhuisje tussen de Oosterboer en Rogat moeten 50 camperplaatsen komen. Daar blijkt veel vraag naar te zijn in Meppel. Ook daar hadden aanwonenden zorgen over. Het college had uitgezocht dat de omliggende bedrijven geen beperkingen zullen ondervinden van deze ontwikkeling. Verder was er zorg over de verkeersveiligheid van fietsers. Daarover wil de wethouder met de aanvrager in gesprek. Wij hebben dit plan gesteund.

Verbouwing gemeentehuis

Er is in deze raadsvergadering ook een besluit genomen om het gemeentehuis aan te pakken. Dat is nodig, want de veiligheid en de privacy konden voor zowel inwoners als medewerkers niet meer gegarandeerd worden. En dat is wel belangrijk. Gedurende het proces is het voorstel om ook de raadszaal op te knappen eruit gehaald. Het werd al met al een heel bedrag. Toch willen wij onze medewerkers een nette eigentijdse plek gunnen. Omdat de politie nu bij het gemeentehuis in zit, zijn er vaker incidenten, omdat het politiebureau maar 5 uur in de week open is. Met dit plan wordt ook de veiligheid verbeterd. We hebben ook met dit plan ingestemd.

Afscheid burgemeester

In de raadsvergadering van 12 juni 2024 hebben we afscheid genomen van burgemeester Korteland. Hij wordt burgemeester van Almelo. De burgemeester werd toegesproken door o.a. de Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, de burgemeester van Assen Marco Out en de burgemeester van Zwolle als voorzitter van de regio Zwolle.

    CdK spreekt burgemeester toe bij diens afscheid

We wensen burgemeester Richard Korteland en zijn vrouw Rosa alle goeds en Gods zegen in Almelo.

« Terug