Mensenwethouder
In de afgelopen periode maakte de ChristenUnie weer deel uit van het college in Meppel. We blikken terug op vier jaar Gert Stam.
Het motto van de coalitie, bestaande uit VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie, was: ‘Coalitie met de samenleving’. We trekken deze titel maar even naar ons toe, want Gert Stam was de bedenker van dit mooie voornemen. Over de wijze waarop dit motto zijn uitwerking op de Meppeler samenleving heeft gehad kunt u elders op deze website lezen. Maar hoe heeft onze Gert deze slagzin nu zelf in de dagelijkse praktijk ingevuld?
wijkwethouder
Zat het wijkgericht werken in de vorige raadsperiode wat in het slop, Gert heeft kans gezien er weer schwung in te brengen. In iedere wijk, Nijeveen en het buitengebied functioneren nu wijkplatforms. Ze fungeren voor de wijkwethouders als eerste aanspreekpunt voor het reilen en zeilen van de wijk. Ook zijn we nu zover dat elke wijk een analyse heeft gemaakt van de wijk, waaruit je maatregelen kunt destilleren voor zaken die niet goed gaan. Gert heeft dat zelf in de wijken Berggierslanden en Haveltermade op een mooie manier vormgegeven. Hij kan als geen ander die noodzakelijke verbinding tot stand brengen en voelt als mensenmens scherp aan waar en wanneer hij er moet zijn. Gert genoot ook zichtbaar van de avonden die als warm motto ‘omzien naar elkaar’ hebben en kreeg waardering als belangstellende voor alle aspecten van de wijk. En dat is niet alleen onze waarneming, we krijgen het ook zo terug van wijkbewoners.
Gert kreeg ook de Stuurgroep Wijkgericht Werken weer op de been, waardoor er meer sturing aan het werk kon worden gegeven. Er is een succesvolle transformatie gekomen van de Berggierslandengaarde en de wijk is inmiddels succesvol afgerond.
Participatie Noordpoort
Gerts mensgerichte benadering vind je ook terug in het feit dat niet het project of het doel de boventoon voert. Hij zoekt eerst de verbinding en spreekt dan met een open mind over de inhoud en het doel. Een fraai voorbeeld hiervan zien we in de wijze waarop bewoners en bedrijven uit het desolate gebied Noordpoort, tussen watertoren en binnenstad, bij de planvorming zijn betrokken. Bewoners en ambtenaren deden enthousiast mee in een bijzonder participatietraject, dat uniek is voor Meppel. Resultaat is nu dat er nu een voorontwerp van een bestemmingsplan ligt. Mocht Gert in de komende periode weer wethouder worden dan gunnen we hem van harte dat hij dit voor Meppel belangwekkende project ook mag gaan uitvoeren.
Zorg en welzijn
Gert is niet de wethouder die stevig belast is met voor iedereen zichtbare grote projecten met klinkende resultaten. Zijn portefeuille Zorg&Welzijn voltrekt zich veelal in de luwte van de politiek en dan is Gert op z’n plek: één op één met mensen spreken over de gevolgen van grote maatregelen die op de gemeente afkwamen. Gert is nooit te beroerd om veel en ook persoonlijk uitleg te geven aan bijvoorbeeld ouderen, mantelzorgers en ook soms keukentafelgesprekken mee te maken; hij wil weten wat er speelt en wat er mee gedaan moet worden. Mooi om te zien dat het aantal mantelzorgers, waar de gemeente nu contact mee heeft, is gestegen van 400 naar 1200 nu. De jaarlijkse Mantelzorgdag wordt druk bezocht.
Een bezuiniging op het welzijnswerk, die eerst met kritiek werd omgeven, is op een slimme wijze ingevoerd en geaccepteerd. De bezuiniging is gepaard gegaan met een nog duidelijker omschrijving van de opdrachten. De MensA is dankzij Gert nu een zogeheten voorliggende voorziening geworden met goede huisvesting en voldoende personeel.
De stadsbus is minder leeg dan voorheen, dankzij het gebruik van veel mensen in de WMO, die meer van de bus gebruik maken. De Adviesraad Sociaal Domein heeft nu een volwaardige plek in de gesprekken met de gemeente.
Duurzaamheid
Gert is de zogeheten coördinerend wethouder voor duurzaamheid. In deze periode heeft hij zich vooral gericht op het bedrijfsleven en woningen. Een mooi resultaat is het convenant met de RENDO, waarbij gezamenlijk wordt opgetrokken in duurzame projecten. Als er ergens grote slagen kunnen worden gemaakt dan is het wel in de verduurzaming van bedrijven en productieprocessen en de particuliere woningen. Isolatienormen worden steeds strenger en de overheid is er vooral om mensen te stimuleren te verduurzamen. De mogelijkheden om zelf initiatieven te nemen tot verduurzaming zijn voor onze wethouder beperkt. De daadwerkelijke activiteiten moeten door de andere portefeuillehouders worden gedaan en daar zit de teleurstelling van ons als fractie. We constateren het hier maar even met leedwezen: Gert kreeg de collega-wethouders niet of moeizaam mee in zijn zoektocht naar mogelijkheden om duurzaamheid in Meppel te bevorderen. We hebben er als fractie hard aan getrokken met diverse voorstellen, maar stuitten nogal eens op onwil of tegenzin. Het urgentiegevoel om duurzaamheid vorm te geven ontbreekt bij dit college en dat moet in de komende periode echt anders. De ambities als het gaat om de afvalinzameling, de verduurzaming van huurwoningen, bevordering van fietsgebruik, het gebruik van zonnepanelen en gasloze woningen zouden wat de ChristenUnie betreft omhoog moeten.
Regenboog
Een wat minder omvangrijk aspect van de portefeuille van Gert was het integratiebeleid. Hij heeft persoonlijke contacten met nieuwkomers opgebouwd en is zichtbaar in de discussie over meppel als regenbooggemeente. Gert introduceerde de regenboog, als christelijk teken van hoop, in de stad met een ‘regenboogrotonde’ en een regenboogbank op het Vledder. Hij is present bij antidiscriminatieprojecten op basisscholen, gemotiveerd als hij is om kinderen al in een vroeg stadium iets bij te brengen van respect voor de ander.
De vestiging van het AZC in Meppel was een lastig onderwerp voor Gert. Er waren emotioneel geladen protesten in en rond het gemeentehuis. Na diverse gesprekken met omwonenden kwam er een voorstel naar de raad voor een AZC in de Nieuwveense Landen. Mee dankzij een nuttig wensenlijstje van de raad loodste Gert de vestiging unaniem door de raad. Toen de stroom vluchtelingen daarna fors minder werd, werd het besluit genomen het AZC niet te realiseren. Gert was er klaar voor en als het nodig is zal hij opnieuw klaarstaan om vluchtelingen uit oorlogsgebieden en onderdrukking hier, al dan niet tijdelijk, een thuis te bieden.
Gert kan met open vizier de komende onderhandelingen voor een nieuw college in gaan, mooi dat hij bereid is om weer wethouder te worden. We zijn dankbaar voor wat hij voor Meppel kan betekenen. Vier jaar is een te korte periode voor een wethouder, je oogst ligt vaak in je tweede termijn. Die gunnen we hem graag!
Ina Booij en Bert Kunnen
Archief > 2018 > maart
- 23-03-2018 23-03-2018 10:14 - Bijdrage ChristenUnie Meppel op de duidingsbijeenkomst lijsttrekkers
- 17-03-2018 17-03-2018 20:02 - Mensenwethouder
- 17-03-2018 17-03-2018 19:55 - ChristenUnie voert campagne met Arabische en Perzische flyers.
- 17-03-2018 17-03-2018 19:49 - ChristenUnie plaatst vrijwilligers in de schijnwerpers.
- 17-03-2018 17-03-2018 19:41 - ChristenUnie krijgt steun voor monumentenstatus Zuiderschool
- 17-03-2018 17-03-2018 19:33 - Vier productieve jaren
- 09-03-2018 09-03-2018 09:19 - De andere bestuursstijl, of: hoe is inhoud gegeven aan de ‘coalitie met de samenleving’
- 07-03-2018 07-03-2018 09:51 - ChristenUnie waardeert vrijwilligers Meppel op verkiezingsbijeenkomst
- 05-03-2018 05-03-2018 09:00 - ChristenUnie zorgt voor koek en zopie op het ijs
- 01-03-2018 01-03-2018 20:07 - ChristenUnie houdt actie ‘Tegel eruit, plant erin’
- 01-03-2018 01-03-2018 19:46 - ChristenUnie wil meer weten over opvang verwarde mensen
Reacties op 'Mensenwethouder'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.