Een bericht uit de gemeenteraad van 30 oktober 2008

dinsdag 04 november 2008 22:28

Een klein verslag van deze vergadering waarin verschillende onderwerpen ter sprake kwamen zoals: 3e fietsontsluiting Ezinge, Engelgaarde, Muziekschool Scala, De Schalle en de Eindejaarsuitkering.

3e fietsontsluiting Ezinge 
Een maand geleden is het eerste besluit rondom Ezinge genomen: de bouw van het scholenpark met daarin onder andere de openbare scholengemeenschap Stad en Esch. Andere besluiten zijn uitgesteld, omdat een totaalbesluit te complex werd gevonden. In het totale plan had het college voorgesteld om naast de bouw van de school kunstgrasvelden aan te leggen, een sporthal en een evenementenhal te bouwen, gecombineerd met een aantal woningen.

Nu het besluit ‘geknipt' was, werd er alleen een besluit genomen over de school. Onze fractie vindt het een voorwaarde dat er een fietsontsluiting in zuidelijke richting komt. Er komen veel kinderen op de fiets uit Staphorst, Koedijkslanden en (straks) Berggierslanden. Ze zullen niet omfietsen naar de Vleddertunnel, maar de voetgangerstunnel onder het station daarvoor gebruiken. Dat zal leiden tot veel overlast. Ook de bestaande overgang achter de Werkhorst vinden we niet bruikbaar. Iemand uit onze achterban heeft berekend dat een tunnel 3 miljoen kan gaan kosten. Als er in zo'n groot project voor de veiligheid van de kinderen ook niet zo'n bedrag kan worden gereserveerd, vinden wij dat er verkeerde prioriteiten worden gesteld. We hebben in de stemverklaring bij het besluit en de daaropvolgende discussie over een motie van ons over de ontsluiting aangegeven dat we dit bittere noodzaak vinden. In die discussie bleek dat het college van plan is om te komen met een onderzoek naar de noodzaak ervan. De wethouder is daar zelf al van overtuigd, maar de coalitiefracties hebben financiele redenen om dat te betwijfelen.
Omdat dit onderzoek nergens was vastgelegd, hebben we in deze vergadering gevraagd om dit voornemen in de toezeggingenlijst op te nemen.

Engelgaarde
Vorig jaar is er een motie van Sterk Meppel geweest om Engelgaarde nog eens voor twee jaar subsidie te geven van 15.000 per jaar. Wij waren daar niet voor, omdat er nog steeds geen definitief plan is en wij dit niet een taak voor de gemeente zien. Er zijn bijvoorbeeld ook mogelijkheden om het Drents Landschap het beheer te laten verzorgen. Nu er een voorstel lag om de subsidie daadwerkelijk uit te keren, hebben wij aangegeven een democratisch besluit te respecteren en niet tegen te stemmen, maar wel te vragen naar de voortgang van de gesprekken.

Muziekschool Scala
Scala, centrum voor de kunsten, heeft een begroting ingediend voor 2009 bij de afzonderlijke gemeenten, die deelnemen in Scala. Iedereen is wel op de hoogte van de problemen die er zijn rondom het beheer van de Plataan, het gebouw waar de muziekschool in is gevestigd, en de trage manier waarop het college dit oplost. Het college zelf wil daarom de begroting niet goedkeuren, omdat een eventuele oplossing van dit probleem een andere begroting met zich mee zal brengen.
Onze fractie is van mening dat Scala niet de dupe mag worden van de traagheid van het college en wil dus het voorstel niet steunen. Wij wachten liever de discussie over CCM De Plataan zelf af. Het CDA had een motie voorbereid, waarin ze de raad wilden laten uitspreken dat de opmerkingen schriftelijk en niet mondeling zouden worden overgebracht. Deze motie haalde het niet. Onze fractie maakte stelde in de discussie de vraag voor wie het signaal nu eigelijk bedoeld was...
Parkeerbeleid
De gemeenteraad heeft ook het parkeerbeleid voor de komende tijd vastgesteld. Onze fractie heeft daarbij aangegeven dat het parkeerbeleid een van de ingewikkeldste beleidsterreinen van de toekomst zal worden, omdat het aantal auto's toeneemt en de onderlinge tolerantie afneemt.
Wij hebben gezegd dat de opvatting in Meppel dat de mensen de auto zo dicht mogelijk bij de winkels moet kunnen parkeren op termijn een onhaalbare is. Om die reden hebben wij ons ook alvast tegen een parkeergarage op de Kromme Elleboog uitgesproken. Wij hebben de wethouder de suggestie meegegeven om de plannen die er zijn met gratis OV in Meppel te combineren met parkeervoorzieningen verder uit het centrum.

De Schalle
De gemeente heeft ‘De Schalle', dorpshuis in Nijeveen, overgenomen. Onze fractie vindt het goed dat de gemeente er voor heeft gezorgd dat deze voorziening in Nijeveen bleef bestaan, maar vindt wel dat de gemeente geen vastgoedbeheerder is en dat er dus op termijn een andere oplossing moet worden gezocht. In de commissie was een meerderheid, bestaande uit Sterk Meppel, VVD, GroenLinks en ChristenUnie die opvatting toegedaan. Zowel VVD als GroenLinks hadden een motie ingediend om dat uit te spreken. Maar Sterk Meppel was plotseling van mening veranderd. De VVD trok de motie in en GroenLinks kreeg alleen steun van de VVD en van ons.

Eindejaarsuitkering minima
Op voorstel van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft de regering 50 miljoen euro beschikbaar gesteld als eindejaarsuitkering voor minima en in het gemeentefonds gestort. De PvdA heeft alle plaatselijke fracties een motie laten indienen om dit daadwerkelijk daaraan te besteden. Alhoewel er vragen zijn over een goede uitvoering stemde de hele gemeenteraad voor dit voorstel. De wethouder zegde toe dit zonder al te veel administratieve rompslomp uit te voeren.

 

« Terug

Reacties op 'Een bericht uit de gemeenteraad van 30 oktober 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.