ChristenUnie Meppel maakt verkiezingsprogramma bekend!

dinsdag 07 februari 2006 17:43

Meppel – De ChristenUnie Meppel zet de komende gemeenteraadsverkiezingen in op samenleven en samenwerken. Daarin komt de samenleving beter tot zijn recht dan wanneer ieder voor zich bepaalt wat goed voor hem of haar is. De slogan tijdens de verkiezingen is dan ook: voor elkaar. Dat de ChristenUnie dit serieus neemt, blijkt uit de punten die in het verkiezingsprogramma staan.

ChristenUnie: samen leven geeft meerwaarde

Meppel – De ChristenUnie Meppel zet de komende gemeenteraadsverkiezingen in op samenleven en samenwerken. Daarin komt de samenleving beter tot zijn recht dan wanneer ieder voor zich bepaalt wat goed voor hem of haar is. De slogan tijdens de verkiezingen is dan ook: voor elkaar. Dat de ChristenUnie dit serieus neemt, blijkt uit de punten die in het verkiezingsprogramma staan. Roel Veerman, lijsttrekker van de ChristenUnie in Meppel, presenteerde het verkiezingsprogramma maandag 6 februari.

 

Het verkiezingsprogramma kent zeven hoofdstukken, die allemaal iets te maken hebben met samen. Dat varieert van samenwerking tussen overheid en burgers tot samen leven met levensovertuigingen. Zo is de ChristenUnie van mening dat de overheid moet weten wat er leeft in de samenleving. Het debacle rondom de Eurocampagne is een recent voorbeeld van vervreemding tussen overheid en burger. De ChristenUnie hecht er daarom aan dat de gemeentelijke overheid contact onderhoudt met burgers. Een leuk voorbeeld daarvan in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie is om te onderzoeken of een jeugdgemeenteraad het contact met jongeren bevordert. Niet alleen spreken over jongeren, maar ook mét jongeren.

 

Samen leven

De ChristenUnie hecht ook waarde aan het samenleven in verenigingsverband. Het werk van buurtverenigingen wordt erg gewaardeerd en moet ondersteund worden. De ChristenUnie is er voor dat de buurten betrokken worden bij o.a. buurtbeheer. Maar ook ander verenigingswerk kan er aan meewerken dat jongeren zich positief ontwikkelen, zoals sport- en muziekverenigingen.

Een concreet initiatief van de ChristenUnie is het instellen van een motivatieprijs voor de actieve en creatieve buurtverenigingen, sportclubs en vrijwilligersorganisaties.

Door jaarlijks een bedrag beschikbaar te stellen voor realisatie van de meest in het oog springende initiatieven, wordt creativiteit beloond en worden zichtbare resultaten geboekt.

 

Samen zorgen

De WMO legt verantwoordelijkheden bij de gemeente neer. De ChristenUnie is van mening dat het Steunpunt Vrijwilligers daarin een belangrijke rol moet spelen. Maar er is meer zorg dan zorg door de WMO. In de samenleving blijkt dat er steeds meer behoefte is aan opvoedingsondersteuning. De ChristenUnie wil nadenken of de gemeente hierin een rol kan spelen en zo wellicht problemen in de toekomst kan voorkomen.

 

Samen leven met de natuur

Op gemeentelijk niveau kan er veel gedaan worden aan het verbeteren van natuur en milieu. De ChristenUnie wil daarom graag letten op bijvoorbeeld het bevorderen van fietsverkeer en het gebruiken van duurzaam hout en groene stroom. Daarnaast kan gemeentelijk ruimte gegeven worden voor alternatieve energievormen, zoals biovergistingsinstallaties. De waarde van de natuur kan onder de aandacht gebracht worden op scholen door plaatselijke natuurorganisaties, zoals de vogelwerkgroep en de Bomenstichting.

 

Samen leven met levensovertuigingen

De activiteiten van moslimterroristen hebben verschillende negatieve uitwerkingen gehad. Niet alleen hebben extremisten een manier gevonden om angst te zaaien in de wereld, ook de reactie daarop heeft in veel gevallen een negatieve uitwerking.

Moslims (en niet-islamitische allochtonen) worden wantrouwig bekeken. Uitingen van hun cultuur en geloof worden negatief opgevat. Geloofsuitingen in het publieke domein moeten worden tegengegaan. Er wordt zelfs op landelijk niveau al gesproken over het ‘aanpakken’ van de vrijheid van onderwijs en allochtonen moeten Nederlandse verworvenheden normaal vinden, die zelfs door autochtone Nederlanders als on-Nederlands worden ervaren.

De ChristenUnie vindt dat een gevaarlijke ontwikkeling. Niet het geloof zelf is gevaarlijk, maar extreme uitingen die onder de dekmantel van het geloof een vrijbrief krijgen.

De ChristenUnie vindt dat het gesprek op plaatselijk niveau tussen verschillende opvattingen juist moet plaatsvinden en niet moet worden weggedrongen. Respect voor elkaar is de sleutel voor een vreedzame samenleving, ook in Meppel.

 

Samen winnen

De bedrijvigheid in Meppel is een kracht van de regionale economie. Daar moeten we zuinig op zijn. Maar dat betekent volgens de ChristenUnie niet dat alle soorten van economie een positieve werking heeft in Meppel. Er moet verstandig worden nagedacht over vestigingseisen, zoals werkgelegenheid en duurzaamheid. Ook bedrijvigheid kan in harmonie met de omgeving.

 

Een sterke ChristenUnie Meppel

Lijsttrekker Roel Veerman benadrukt dat uit deze opsomming blijkt dat de ChristenUnie voor de hele maatschappij van betekenis wil zijn. Roel gelooft ook dat een sterke ChristenUnie in de nieuwe gemeenteraad een meerwaarde heeft voor de gemeente Meppel. De ChristenUnie staat garant voor een betrouwbare raadspartner. Stemmen op de ChristenUnie betekent dus niet dat Meppel op slot gaat, maar dat we samen hard aan het werk gaan om van Meppel een open samenleving te maken. Het hele verkiezingsprogramma en een samenvatting daarvan is te downloaden op www.meppel.christenunie.nl

 

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Meppel maakt verkiezingsprogramma bekend!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.