Financiële zorgen vragen aandacht, maar er is meer

geldwoensdag 28 januari 2015 18:22

Op 22 en 23 januari 2015 heeft de gemeenteraad vergaderd over het Collegeprogramma, uitvoeringsprogramma en financiën 2014-2018. De schuldenpositie van Meppel is reden tot zorg. Bert Kunnen heeft zijn steun uitgesproken voor de stappen die het college zet om de financiën van Meppel te verbeteren. De extra besparing in het sociaal domein van twee ton is onderdeel van een fel debat geweest.

De oppositie stelde het ten onrechte voor alsof dit ten koste gaat van de zwakkeren in de samenleving. Dit is niet zo, want het gaat hierbij niet om een bezuiniging op de mensen maar om efficiënter en doelmatiger werken. Een voorbeeld hiervan is de besparing die men met de herstructurering van Reestmond wil realiseren door efficiënter werken. Dit hoeft niet ten koste van de doelgroep te gaan. Meppel gaat in 2015 veel vastgoed verkopen. Dit zijn allemaal stappen in de goede richting, maar daarmee is Meppel er nog niet. Daarom heeft Bert Kunnen opnieuw aangedrongen op een uitgebreid onderzoek naar de taken van de gemeente om fundamentele keuzes te kunnen maken wat de gemeente wel en wat de gemeente niet meer doet. Bij dit onderzoek wordt er naar alles gekeken, ook naar de vraag of de gemeente eigenaar van Schouwburg Ogterop moet blijven. Dat het college nog geen haast maakt met dit onderzoek vindt de ChristenUnie onverstandig. De ChristenUnie heeft een motie van de PVDA gesteund om het college op te roepen om voor een evenwichtige verdeling van de bezuinigingen, ook bij kunst en cultuur en sport en bewegen te kijken naar mogelijke besparingen. Deze motie is aangenomen.

 

Er is zoveel over geld gesproken dat men bijna zou denken dat het alleen om financiën gaat. Voor D66 was dat blijkbaar wel het geval. Na een toespraak van Vincent Veldhorst waarin bijna alleen maar over financiën ging, heeft Bert Kunnen gevraagd of deze partij de naam niet beter in F66 kon veranderen en hem gevraagd om de rest van zijn spreektijd voor de andere onderwerpen te gebruiken zoals bijvoorbeeld de visie op de binnenstad, de inspanningen voor vitale wijken en de verkeersveiligheid. Dit leverde wel een fel debat, maar geen visie op andere onderwerpen dan financiën op.

 

De bijdrage van de ChristenUnie was evenwichtiger. Bert Kunnen begon zijn bijdrage met het uitspreken van zijn zorg over de toegenomen spanningen in de samenleving en vroeg daarbij in het bijzonder naar het contact met de Marokkaanse gemeenschap. Gelukkig kon wethouder Stam melden dat de Marokkaanse gemeenschap in Meppel niets heeft gemerkt van verharding en onheuse bejegening die helaas elders in ons land merkbaar is. Gert Stam benadrukte wel dat het belangrijk is dat mensen in Meppel elkaar opzoeken, kunnen vinden en snappen.

 

Wat de ChristenUnie betreft betekenen de tegenvallers niet dat nieuwe ontwikkelingen bij voorbaat uitgesloten worden. Daarom geeft de ChristenUnie ook steun aan het onderzoek naar het de herinrichting van het transformatiegebied (gebied tussen centrum en watertoren). Door Meppel ‘op slot te gooien’ mist men kansen voor toekomstige werkgelegenheid. De ChristenUnie is bezorgd over de leegstand in de binnenstad en vindt goede verkeersveiligheid in de binnenstad belangrijk. Daarom zal de ChristenUnie in de volgende raadsvergadering samen met CDA en SP een motie indienen om de zebrapaden in de binnenstad terug te brengen. Er komt een actieplan voor de binnenstad, maar het verzoek van Bert Kunnen om hier snel mee te komen is door wethouder Koning niet ingewilligd.

 

De ChristenUnie heeft drie moties ingediend, namelijk een motie voor slimme zorg, een motie raadspanel, en een motie voor laadpunten voor elektrisch auto’s. Met de motie slimme zorg vraagt de ChristenUnie om initiatief van het college om met andere overheden, bedrijfsleven en nonprofit-organisaties te verkennen hoe men technologische vernieuwingen kan gebruiken om zorg te verbeteren en mantelzorgers te ontlasten. Wethouder Stam kon melden dat Meppel hierover al in overleg is met Noorderboog. Het college ziet bij slimme zorg (domotica) geen leidende rol voor zichzelf. De motie slimme zorg kreeg uiteindelijk alleen steun van de ChristenUnie en de VVD.

 

Met de motie raadspanel vraagt de ChristenUnie de griffie van de gemeenteraad om rond de zomer met voorstellen te komen op welke wijze een (digitaal) raadspanel in Meppel kan worden ingesteld. Met het peilen van de mening van de burgers via dit raadspanel wil de ChristenUnie vorm geven aan de verbinding tussen overheid en samenleving en ideeën en denkkracht van de Meppelers vergroten en inzetten voor de gemeente. Eén derde van de gemeenten in Nederland heeft positieve resultaten bereikt met een burger- of raadspanel. Een raadspanel is volgens de ChristenUnie een goed instrument voor de gemeenteraad om de mening van de burgers te peilen. Deze motie kreeg alleen steun van CDA, PVDA en Groen Links en is verworpen.

 

Met de motie voor laadpunten voor elektrisch auto’s vraagt de ChristenUnie om onderzoek naar de behoefte aan oplaadpunten voor elektrische auto’s, overleg met het bedrijfsleven over de bijdrage die zij hieraan kunnen leveren en om de raad hierover rond de zomer te informeren. Na de toezegging van wethouder Stam dat de gemeente hiermee bezig is en bereid is om particuliere initiatieven voor deze oplaadpunten te faciliteren, heeft de ChristenUnie deze motie ingetrokken. 

« Terug

Reacties op 'Financiële zorgen vragen aandacht, maar er is meer'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.