Nader onderzoek voor reflectie of opheldering

zaterdag 26 januari 2008 15:55

Via onze site heeft u al gemerkt dat de ChristenUnie sterk voorstander is van een snelle en goede ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Nieuwveense Landen. Het afgelopen jaar is het college daar druk mee bezig geweest. De raad heeft veelal op enige afstand toegekeken en heeft in het college verzocht om twee varianten verder uit te werken. In november ontstond opnieuw veel commotie over dit onderwerp.

Daarbij speelden een aantal vragen van onze fractie en het besluit van WoonConcept om niet verder met het college te onderhandelen een belangrijke rol.
In december heeft onze fractie aanvullende informatie gekregen over de achtergronden van de in juni vastgestelde varianten. Deze informatie hebben we eerst bij het college neergelegd om te horen in hoeverre die informatie correct was. Inmiddels hebben we de bevestiging gekregen dat die informatie relevant en betrouwbaar is. Dit is voor onze fractie aanleiding geweest om aanvullend onderzoek te laten verrichten. Op dit moment beoordeelt een onafhankelijke deskundige in opdracht van onze fractie de berekeningen van het college en de manier waarop het college de opdracht van de gemeenteraad van juni heeft opgevolgd.

De uitkomst kan zijn dat wij uit de in juni ontvangen informatie al dezelfde conclusies hadden kunnen trekken. In dat geval is het onderzoek een goede aanleiding om binnen de fractie aan reflectie te doen over hoe we in juni met die materie zijn omgegaan.
Het kan ook zijn dat de deskundige vaststelt dat het college er goed aan had gedaan om de gemeenteraad meer informatie te verstrekken. In dat geval zullen we het college om opheldering vragen.

In Nederland is het zo dat de gemeenteraad meerdere taken heeft. Een raadslid vervult een volksvertegenwoordigende rol. In die rol ben je bezig om als belangenbehartiger van de bevolking nieuw beleid op te zetten of bestaand beleid bij te sturen. Verder heeft de gemeenteraad een kaderstellende rol. Dit betekent dat de gemeenteraad vaststelt binnen welke randvoorwaarden het college het beleid mag vormgeven. Daarvoor is de begroting een belangrijk instrument en verder zijn er allerlei beleidsnota’s die door de raad worden vastgesteld. De derde rol betreft de controlerende taak. Vanuit die rol beoordeelt de raad of het college zich aan de gestelde kaders heeft gehouden en of de genomen besluiten op de juiste manier tot stand zijn gekomen.
De besluitvorming van juni bevatte een paar ingewikkelde onderdelen, we hebben daarom een onafhankelijk deskundige gevraagd om ons hierbij te ondersteunen.

Roel Veerman en Gert Stam.

« Terug

Reacties op 'Nader onderzoek voor reflectie of opheldering'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.