De auto: reddende engel van de binnenstad?

bezoek arie slob 6maandag 10 maart 2014 21:40

VVD-lijsttrekker Roelof Pieter Koning doet in zijn ingezonden brief in de Meppeler Courant van vrijdag j.l. een klemmend beroep op de automobilist om toch vooral meer naar de binnenstad te trekken. Dit vervoermiddel moet volgens de VVD de economie van de binnenstad weer aanjagen en als reddende engel fungeren voor leegstaande winkelpanden. Lagere parkeertarieven,meer parkeerplaatsen erbij voor winkelpersoneel, gratis parkeren op koopavonden, goede toegangwegen naar het centrum.

Het pleidooi wordt kracht bijgezet door te poseren met een racewagen, die vast wel harder kan dan130 km per uur, de andere autotophit van de VVD. Het autodenken zit in de genen van de VVD en men is doof en blind voor vervoersvormen die vaak een beter alternatief bieden.

Ruimte delen 
Wij als ChristenUnie houden ons hart vast als de VVD in een nieuw college binnenstadsbeleid of mobiliteit  in portefeuille krijgt. We moeten beslist niet de kant op die de VVD wil. Nu al is de binnenring het domein van de auto, waar fietser en lopende bezoeker vaak de dupe zijn van rondrijdende auto’s. Voetgangers klagen steen en been over de oversteekbaarheid en onveiligheid en onderschrijven ons pleidooi voor de aanleg van meer zebra’s. In de Shared Space gebieden is de auto de baas, in plaats van dat de ruimte soepel wordt gedeeld met kwetsbare langzaam verkeersdeelnemers. Wie zijn ogen goed de kost geeft op en rond de binnenring zal meteen begrijpen dat we niet nog meer auto’s die kwetsbare binnenstad in moeten persen. Met de ideeen van de VVD wordt de leefbaarheid van de binnenstad geschaad, neemt de milieuschade en onveiligheid toe en wordt de schaarse ruimte gereserveerd voor de veel ruimtevragende auto. Fietsers en voetgangers worden nog kwetsbaarder en zullen steeds meer geneigd zijn ook maar met de auto naar het centrum te gaan. Dan heeft de VVD zijn zin, maar wordt de binnenstad als Meppeler parel steeds doffer.

Zowaar richt VVD-er Koning zich in alle vriendelijkheid tot die fietser die het nog aandurft de binnenstad in te rijden: “Iedereen die op de fiets komt is goed bezig voor zichzelf en het milieu”, aldus Koning. “Maar”, volgt er vermanend: “de binnenstad heeft meer klandizie nodig”en “daarom moet Meppel gastvrijer zijn voor de automobilist”. En, zo fantaseert de VVD kennelijk,vullen leegstaande winkelpanden zich dan als vanzelf.

Meer fiets 
Ik geloof niet dat een paar euro parkeergeld mensen de binnenstad uitjaagt. Ik geloof niet dat veel mensen naar Staphorst gaan omdat het daar gratis parkeren is. Het zit em veel meer in het gedrag van mensen: consumenten vertonen qua kopen en als het gaat om de keuze naar welke stad men gaat winkelen grillig gedrag. Je wilt ook wel eens naar Zwolle of voor de afwisseling naar Hoogeveen. Ik geloof niet dat leegstaande winkelpanden het gevolg zijn een auto-onvriendelijk binnenstadsbeleid. Dat heeft alles te maken met het economische tij en de opkomst van internetaankopen.

Wij als ChristenUnie zijn niet tegen de auto in de binnenstad. Iedereen die met de auto naar de binnenstad komt moet er een plekje kunnen vinden. En de parkeertarieven in Meppel zijn wat ons betreft aan de hoge kant. We willen het niet zoeken in het wegpesten van de auto en ook niet door hogere tarieven te hanteren of parkeergarages te sluiten. Maar zoek het vooral in fietsstimulerende maatregelen: honing in plaats van azijn. Geef fietsers een prettige, comfortabele, rechtstreekse route naar de binnenstad. Zet de fietser meer in de voorrang, vergroot de stallingsmogelijkheden op die plekken waar men de stad in fietst en bouw een overdekte en bewaakte fietsenstalling. Stel de binnenstadsondernemers verplicht om een Vervoersplan te maken voor hun personeel, waarin het fietsen wordt beloond. Geef de fietser en de voetganger op de binnenring de broodnodige ruimte. En stel als politiek een streefgetal vast als het gaat om het totaal benodigde aantal parkeerplaatsen.

Met al die maatregelen stimuleer je fietsgebruik en wordt de binnenstad aantrekkelijker, veiliger en leefbaarder dan dat je de auto als reddende engel verwelkomt. “Iedereen die op de fiets komt is goed bezig voor zichzelf en het milieu”, aldus Koning. Heel goed, wij kronen nu daarom juist de fietser graag tot Koning van de binnenstad!

Gelukkig, er valt nog wel wat te kiezen op 19 maart.

Bert Kunnen

Kandidaat-raadslid ChristenUnie Meppel.

« Terug

Reacties op 'De auto: reddende engel van de binnenstad?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.