Afwisselende en geanimeerde avond ChristenUnie

IMG_0387zaterdag 04 november 2006 13:16

Afgelopen dinsdagavond is in het stadhuis stevig gediscussieerd over respectvol omgaan met elkaar en samen leven in Meppel. Deze avond, die werd georganiseerd door de ChristenUnie, is verder gesproken over het ‘samenlevingscontract’ die eerder deze maand naar allerlei maatschappelijke instellingen, politieke partijen, (sport)verenigingen en kerken is verstuurd.

In dit ‘samenlevingscontract’ zijn een zestal omgangsvormen opgesteld hoe wij menen met elkaar om te moeten gaan. Een belangrijke vraag die aan de orde kwam was in hoeverre groeperingen hun eigen levensstijl in de samenleving mogen inbrengen, of dat er een ‘Nederlandse’ levensstijl gewenst is.
Tijdens de bijeenkomst werden alle aanwezige deelnemers ook onderworpen aan een inburgeringstoets. Er werden 28 vragen gesteld die afkomstig waren van de echte inburgeringstoets. Niemand maakte de toets foutloos en een flink aantal deelnemers was gezakt voor de inburgering.

Vertegenwoordigers van kerken, politieke partijen, onderwijs- en welzijnsinstanties waren aanwezig om te luisteren, mee te praten en het ‘samenlevingscontract’ te tekenen. Niet iedereen wilde het contract ondertekenen maar zij onderstreepten wel het belang van deze discussie. Sommigen waren het niet met de totale inhoud van het contract eens, weer anderen waren van mening dat de ondertekening een afsluiting van deze actie is, terwijl dit pas het begin van een discussie is. De fractie van de ChristenUnie is van mening dat deze avond inderdaad geen afsluiting is, maar juist een eerste aanzet is om de discussie over dit onderwerp eens goed op de kaart te zetten. Gezien de enthousiaste reacties wordt dit initiatief volledig ondersteund en is een vervolg noodzakelijk. Ook kunnen we concluderen dat daarmee deze avond een groot succes is geweest.

Tijdens deze bijeenkomst waren er drie sprekers aan het woord. Dr. Roel Kuiper vertelde over de totstandkoming van dit initiatief. Kuiper is een van de initiatiefnemers van het samenlevingscontract op landelijk niveau. Ook sprak Mohamed el Mourabet, voorzitter van de Marokkaanse Vereniging. Mohamed sprak over het belang van de ontmoeting van verschillende groeperingen in de Meppeler samenleving. Aan het einde van de avond sprak burgemeester Westmaas de aanwezigen toe. Hij onderstreepte het belang van een bezinning op het samenleven in Meppel.

Dinsdagavond was ook bijzonder. Toen was ik aanwezig bij een gesprek dat georganiseerd was door de ChristenUnie over een samenlevingscontract. Een boeiende avond omdat dan toch weer duidelijk wordt dat we meningen over anderen hebben die niet meer overeenstemmen met de werkelijkheid. U heeft het in de krant van afgelopen week terug kunnen lezen.
Het is dan mooi om te ervaren dat als je met elkaar het gesprek aangaat er verduidelijking kan komen. Ik ga er van uit dat wat over en weer werd gezegd ook tot gevolg heeft dat de mening over de ander is bijgesteld. De aanwezigen werden ook gevraagd een inburgeringstoets te maken. Zelf had ik nog nooit de vragen gezien die daarbij worden gesteld over allerlei feitelijke weetjes en over gewoonten die we in dit land kennen.
Aan het einde van de avond mocht ik een bijdrage leveren in de afronding van de bijeenkomst. Ik heb daar de koning van Jordanië aangehaald die dezelfde dag de Amsterdamse gemeenteraad had toegesproken. De kern van zijn betoog was dat het enerzijds niet zo kan zijn dat groepen in de samenleving door anderen worden geïsoleerd en anderzijds ook niet zo kan zijn dat groepen in de samenleving zich van de samenleving isoleren.
Kortom herken en erken elkaar in verscheidenheid en blijf in gesprek en zorg ervoor dat iedereen die zich binnen de grenzen van de Rechtsstaat beweegt ook mee kan doen aan de samenleving.
Burgermeest Westmaas onderstreepte het belang van een bezinning op het samenleven in Meppel in zijn weblog. (fragment uit de weblog v.d. burgemeester)
http://www.meppel.nl/index.cfm?pid=898&itemid=93&contentItemID=703

De fractie van de ChristenUnie Meppel bezint zich op een vervolg.


Hier wat beelden van de succesvolle ondertekening.

« Terug

Reacties op 'Afwisselende en geanimeerde avond ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.