Van de zittende partijen in de raad is de ChristenUnie de enige die winst boekt!

donderdag 23 november 2006 11:24

De SP is ook in de gemeente Meppel de grote winnaar van de verkiezingen geworden. De jonge Meppeler afdeling vertegenwoordigt de derde partij in Meppel met 16,2% van de stemmen (was 6.1%) en is daarmee de VVD (van 20.6 naar 15%) voorbijgegaan.

De PvdA is weliswaar de grootste partij gebleven, maar moest in vergelijking met 2003 fors inleveren en ging van 40,2 naar 28% van de stemmen. Het CDA verloor vijf procent en ging van 28,1 naar 23,1%. Het CDA verloor vijf procent en ging van 28,1 naar 23,1%. Winst was er ook voor de ChristenUnie in Meppel: van 4,7% naar 6,3%. Van de zittende partijen in de raad was de CU de enige die winst boekte. De partij van Wilders behaalde in Meppel 3,9% van in totaal 762 inwoners. D66 ging van 4,3% naar 1,4% van de stemmen. Burgemeester Jan Westmaas vindt het verrassend dat de SP in Meppel net als het landelijke beeld als derde partij uit de bus is gekomen, verklaarde hij woensdagavond tijdens de verkiezingsinstuif in de hal van het Stadhuis. Hij presenteerde de uitslagen van de Meppeler stembureaus.

Het worden lastige coalitieonderhandelingen. Dat was het vrijwel unanieme standpunt van de Meppeler politieke kopstukken. Burgemeester Westmaas, van huis uit CDA'er en Egbert van Dijk, wethouder van Sterk Meppel, zien beiden een coalitie van CDA en PvdA dichterbij komen als zowel aan de linker- als aan de rechterzijde een partij wordt uitgenodigd voor de onderhandelingen. Daarbij denken zij aan de ChristenUnie en GroenLinks. De ChristenUnie kan het christelijke karakter versterken en GroenLinks de sociale aspecten. Westmaas: `Ik verwacht niet dat Balkenende en Bos elkaar in de armen vallen. Politiek moeten ze wel met elkaar door één deur. Westmaas heeft niet de indruk dat de persoonlijke verhoudingen zijn verstoord. Het zijn naar zijn mening politieke professionals die voorrang geven aan de inhoud van beleid en het landsbelang. Op zijn `oudejaarsavond', Westmaas is donderdag jarig, had hij `een goed gevoel' door de winst van het CDA.
Een brede coalitie van vier partijen heeft volgens Westmaas het voordeel dat er bij de onderhandelingen geen volkomen dichtgetimmerd regeerakkoord hoeft te komen. Zet de grote lijnen op papier, maak het allemaal minder strak en zoek in de Tweede Kamer wisselende meerderheden voor minder omstreden zaken.
Een alternatief aan de rechterkant ontbreekt. CDA en VVD met een derde partij halen geen meerderheid. Er is evenmin een meerderheid ter linkerzijde. `Plooien gladstrijken die tijdens de debatten van de verkiezingscampagne zijn ontstaan en dan de tijd nemen voor goede coalitiebesprekingen. We zijn immers een compromisland,' aldus Westmaas.
In de wandelgangen valt de naam van Ruud Lubbers als informateur. Als het getalsmatig tot de mogelijkheden behoort, is de voorkeur van CDA-fractieleider Klaas Neutel een coalitie van CDA, VVD en de ChristenUnie. `Op sociaal gebied zitten we dichter tegen de PvdA aan, maar op financieel-economisch gebied dichter bij de VVD.' Neutel is bang dat met de PvdA het solide financiële fundament wordt aangetast. Hij vindt het bepaald geen voordeel dat CDA en PvdA bij wijze van spreken tot elkaar veroordeeld zijn. `Ik heb veel liever dat partners elkaar programmatisch kiezen,' aldus Neutel.

bron: www.meppelercourant.nl

« Terug

Reacties op 'Van de zittende partijen in de raad is de ChristenUnie de enige die winst boekt!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.