Fragmenten uit twee raadsvergaderingen

weblog fractiewoensdag 15 november 2006 11:29

Tijdens het vragenuur van de raadsvergadering van 2 november heb ik namens de ChristenUnie een kritisch geluid laten horen over de manier waarop twee topambtenaren in oktober uit hun functie zijn gezet door het college.


Zeker, ook onze fractie vindt dat individuele personen geen voordurend obstakel mogen vormen voor het goed functioneren van de ambtelijke organisatie. Maar iedere werknemer mag, als integer persoon, van zijn werkgever een bepaalde mate van loyaliteit mag verwachten. Ondermeer uit de reacties van de betrokken ambtenaren valt op te maken dat het voortraject wel eens minder zorgvuldig kan zijn geweest dan van een goed werkgever verwacht mag worden. Helaas is de beantwoording van de burgemeester oppervlakkig. Wel krijgen we de toezegging dat we binnenkort in een besloten vergadering verder geïnformeerd zullen over het personeelsbeleid en de organisatieontwikkeling. Hopelijk is het voortraject wel zorgvuldig genoeg geweest voor de kantonrechter, anders kost het de gemeente Meppel ook nog (veel) geld.

Het laatste agendapunt van deze avond gaat over Nieuwveense Landen. Mede door een opvallende optreden van Hedzer van Houten, directeur van Woonconcept, wordt de angel al uit het debat gehaald voordat het debat is begonnen. Hij durft rustig toe te zeggen dat er nog steeds 20 miljoen uit de grondexploitatie van de wijk Nieuwveense Landen te halen is. Dan moet de gemeente wel snel én met Woonconcept de juiste projectorganisatie op zetten en de plannen goed uit werken. Ik vind dat opvallend, vooral omdat we ook een kritisch rapport van zijn organisatie hebben ingezien waarin weinig van de opbrengsten overblijft. Dat rapport is echter vertrouwelijk, dus dat maakt een openbare bespreking erg lastig.
Verder is het jammer dat de PvdA fractie een nogal eenzijdig verhaal houdt, er is weinig meer over van het kritische geluid wat Koos de Vos liet horen op één van hun ledenvergaderingen. Namens onze fractie heb ik een groot aantal vragen gesteld. Wethouder Mark Boumans gaat onze vragen schriftelijk beantwoorden. Eventueel zullen wij op 16 november aandringen op het instellen van een onderzoekscommissie vanuit de raad.

Op 9 november hebben we begrotingsvergadering gehad. duurde van half 3 ’s middags tot tien uur ’s avonds. We hebben in die vergadering afscheid genomen van Rob Bats, hij staat op de kandidatenlijst van de VVD voor de Tweede Kamer. Rob: We waren aan elkaar gewaagd en ik wens je een goede tijd in Den Haag. Overigens, ik gun je een poosje rust. Als de VVD nu 24 zetels haalt, dan verwacht ik dat binnen een half jaar de eerste vier mensen wel uit je fractie zijn vertrokken zodat je dan goed uitgerust aan de gang kunt in de Tweede Kamer. En, wees gerust je opvolger, Roelof Pieter (Koning), heeft al ervaring dus de Meppeler VVD komt er wel overheen.
Elders op deze site is onze inbreng bij de begrotingsbehandeling na te lezen. De teneur van de begrotingsbehandeling was dat het college heel veel plannen heeft. Dat is op zich wel positief maar we lopen wel het risico dat de ambtelijke organisatie zich gaat verslikken in de vele nota’s en plannen die opgesteld moeten worden. De eerste termijn was boeiend, er was voldoende ruimte voor discussie. In het avond deel was Ko Scheele wel erg lang aan het woord en verdwenen de politieke hoofdlijnen toch wel uit het debat. Als ChristenUnie hebben wij in ieder geval bereikt dat er binnen een halfjaar uitgebreid gesproken gaat worden over de toekomst van Ogterop en over het wegenonderhoud.

Tot zover. heeft u ook een mening over Nieuwveense Landen, het ontslag van de topambtenaren of de begrotingsbehandeling. Laat het maar eens weten.

Roel Veerman
mail Roel Veerman of bel 0522-252468

« Terug

Reacties op 'Fragmenten uit twee raadsvergaderingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.