ChristenUnie voor zorgvuldig beheer van de begraafplaatsen

kerkhofdonderdag 30 november 2006 15:18

Naar aanleiding van enkele berichten in de pers wil de ChristenUnie graag aangeven wat haar standpunt omtrent het beheer van de begraafplaats.
Sterven, begraven, cremeren, het zijn onderwerpen, waarbij we zo maar een gevoelige snaar raken.

Onze opvatting, zoals wij die ook in de bijbel lezen, is dat wij onze doden zaaien als graankorrels in de aarde in afwachting van de terugkomst van onze Heer. Daar past crematie volgens ons niet in. Daarom mag het ook niet zo zijn dat de overheid die principiële keuze financieel vervuilt. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de graven na verloop van tijd niet geruimd mogen worden. Dat is in de christelijke traditie nooit een vraag geweest, alleen in de joodse traditie. Wij geloven namelijk dat onze Heiland bij de terugkomst niet gebonden is aan plaats of tijd en zelfs zeelieden die een zeemansgraf hebben gekregen tot nieuw leven zal roepen.

Op dit moment heeft men in Meppel volgens het huidige beleid de gelegenheid om in alle rust langdurig (50 jaar) graven te bezoeken. Tevens kan, met perioden van 10 jaar, die termijn kunnen worden verlengd. Tot op heden wordt dit beleid echter stilzwijgend deels niet uitgevoerd omdat de ongeschreven regel wordt gehanteerd dat er geen graven worden geruimd. Het effect daarvan is dat de oppervlakte van de begraafplaats behoorlijk uitgebreid moet worden. Deze kosten worden doorberekend in de grafrechten. Daarom is de laatste jaren begraven fors duurder geworden dan cremeren. Dat vindt de ChristenUnie jammer, daarom is het belangrijk om alternatieven te onderzoeken die de kosten voor begraven kunnen verlagen. Één van die alternatieven is het ruimen van de oudste graven. Waarschijnlijk wordt met enkele maanden hierover een discussie gevoerd in de gemeenteraad, dan zal de ChristenUnie inzetten op het betaalbaar houden van de kosten voor begraven.
Verder is de ChristenUnie van mening dat een goed beleid gericht moet zijn op een waardige, goed onderhouden begraafplaats waar mensen alle ruimte krijgen om hun geliefden te begraven en te gedenken.

Roel Veerman
mail Roel Veerman of bel 0522-252468

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie voor zorgvuldig beheer van de begraafplaatsen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.