het leven na het wethouderschap

rinuszaterdag 25 november 2006 13:24

Afgelopen donderdag 16 nov. maar weer eens afgestemd op de lokale Omroep Meppel om te beluisteren hoe het er momenteel in de gemeenteraad toegaat. Ik heb duidelijk afstand genomen van de plaatselijke politiek; dat lijkt me goed voor mij en goed voor de fractie.

In het dagelijkse leven ben ik vol-gas actief als sectordirecteur vmbo van het Greijdanus Zwolle-Hardenberg-Enschede-Meppel en sta dus nog steeds midden in de samenleving (heerlijk!) en er is duidelijk geen sprake van een overvloed vrije tijd.

Soms zijn er plaatselijk onderwerpen die spelen die mijn warme belangstelling hebben. Zo heb ik “het bestuurlijk op afstand zetten” en daarmee toch “het zeer betrokken blijven” van het Openbaar Primair Onderwijs Meppel en (Staphorst) met grote belangstelling (en gepaste trots!) op afstand gevolgd. Afgelopen donderdag is iets dergelijks aan de orde geweest met betrekking tot Stad + Esch. Inspreker Algemeen Directeur Peter de Visser geeft kernachtig aan wat er aan de orde is bij dit agendapunt en welke gezonde situatie voor Stad + Esch gaat ontstaan. De gehele raad stemt in met de bestuurlijke verandering. Opvallend dat de VVD de opmerking maakt dat de raad het proces niet zo goed heeft kunnen volgen. Opvallend omdat juist de VVD een raadslid in het Algemeen Bestuur van Stad + Esch heeft!
Maar goed, de ontkoppeling van de politiek gaat met ingang van 1 januari a.s. in. Dat lijkt me heel goed voor Stad+Esch. Er ligt er wel een belangrijke opgave met goede bestuurders te komen. Bestuurders met een hart voor kinderen in het algemeen en onderwijs in het bijzonder. Met daarnaast kennis en inzicht die nodig zijn om in de 21e eeuw een eigentijdse school te besturen. Bestuurders die terdege begrijpen dat geld maar een keer uitgegeven kan worden. Wat in de breedste zin aan verouderde huisvesting wordt uitgegeven, kan immers niet (direct of indirect) aan het onderwijs worden uitgegeven.

Tja, wat valt je op wanneer je de gemeenteraad in (commissie)vergadering bijeen hoort? Oudere tijden lijken wel teruggekeerd. Tijden van voor het dualisme: een wethouder die richting voorzitter opmerkt dat “misschien het college ook nog wat van het onderwerp mag vinden?”. En dat in 2006 en bij die voorzitter! Ik kan me nog wel herinneren dat bij een belangrijk onderwerp het college niet aan het woord kwam: er werden geen vragen gesteld en “de raad is met zichzelf in debat”!
Wanneer er kritische vragen worden gesteld over de Nieuwveense landen, volgt een algemene beantwoording, die door de betreffende wethouder beantwoording “met een hoog abstractieniveau” wordt genoemd! Prachtig! Zijn kritische vragen van een (kleine) partij lastig of vraagt het beantwoorden veel tijd? Ga naar een hoog abstractieniveau en klaar-is-Kees.

Nieuwveense landen
Tenslotte iets over de Nieuwveense landen. Plotsklaps is 20 miljoen euro verdampt! Daar moeten we juist de leuke dingen in de toekomst meedoen. Hoe kan dat? Als het vorige college alles op de achterkant van een sigarendoos had uitgerekend, ja, dan kan zo’n bedrag plotseling vervluchten. Maar de werkelijkheid is dat al verschillende bureaus aan planning en berekening hebben gedaan, met steeds van elkaar verschillende uitkomsten. Iedere berekening heeft eigen uitgangspunten en aannames, die bij wijziging tot andere uitkomsten leiden. In een optimistisch gestemde tijd kun je uitgaan van een hoger aantal jaarlijks te realiseren woningen, een hoger of lager rentepercentage, snelle start van bouwen, etc., etc. Loopt de conjunctuur terug en wil de politiek daar op inzetten vanwege bij voorbeeld ten toon te spreiden realisme? Daar ga je met je cijfers!
Het is werkelijk prachtig te horen dat na het missen van 20 miljoen euro, geruststellende woorden van Hedzer van Houten de raad weer helemaal overeind helpt en men niet meer achteruit wil zien, maar “handen uit de mouwen”, toekomstgericht aan het werk! Verdachtmakerij die plaats heeft gevonden, vergeten we gewoon weer: aan het werk.
Wellicht toch nog goed eens precies na te gaan welke rol de provinciale (politieke) bestuurders hebben gespeeld. Is daar sprake geweest van gemeentelijk/provinciale één-tweetjes en waarom worden in de raad in het openbaar vragen gesteld over zaken die spelen en waarvan de betrokken bestuurders hebben afgesproken er vooralsnog geen bekendheid aan te geven? Welke belangen spelen er? Die van de gemeente Meppel?
Van belang is dat realisering van de nieuwe wijk zo snel mogelijk ter hand wordt genomen, gebruik gemaakt wordt van ervaren mensen naast de bestuurders en voortdurend de vinger aan de pols wordt gehouden hoe het daadwerkelijke verloop van de inrichting van de wijk plaatsvindt. De ontwikkeling van de nieuwe wijk ten noorden van de stad vraagt veel aandacht en veel keuzen moeten nog worden gemaakt. Dat moet opgepakt worden met veel realisme, maar we moeten beseffen dat er veel onzekerheden zijn vanwege de lange duur van de ontwikkeling. Wanneer er dan bijstellingen nodig zijn, is het beter die samen met de raad op te pakken, dan al dan niet verwijtend achterom te zien. Het DHV-rapport is echt het laatste niet.

Een hotel in Meppel
Lange tijden wenst Meppel al een hotel van niveau. Tot heden is dat steeds mislukt. Terwijl een hoteleigenaar zijn blik richt op uitbreiding op het Vledder, komt daar de zoveelste bestuurder met een kandidaat: van der Valk naar Meppel. Wie ziet ze vliegen?
En dan de commerciële trekker! Er is wel gesproken over de MediaMarkt, nu duikt Ikea weer op. Ikea langs de grote weg op het gebied van een grondbelegger. Wie zorgt voor de ontsluiting van het gebied? En vooral natuurlijk: wie gaat dat betalen? Wat is eigenlijk het belang van de inwoners van Meppel bij een vestiging van Ikea? De korte afstand om er te komen? Of mag het dan misschien ook wel Steenwijk zijn? De werkgelegenheid? Mogen we dat dan nog ff precies weten? Of moeten we veel mensen naar Meppel trekken die na een bezoekje aan Ikea met de auto de stad intrekken? In wiens belang? Zitten er misschien ook nadelen aan?

En overigens ben ik van mening dat Stad + Esch eindelijk de huisvesting krijgt die eigentijds onderwijs vraagt en waar Stad+Esch recht op heeft!

Rinus

« Terug

Reacties op 'het leven na het wethouderschap'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.