Intercitystation Meppel goed voor Meppel én Drenthe

station meppelvrijdag 19 februari 2010 23:06

De fracties van GroenLinks en de ChristenUnie hebben samen met het CDA een motie ingediend om de bereikbaarheid van Meppel via het spoor te verbeteren. De positie van Meppel geeft daartoe alle aanleiding. Het station heeft altijd een aparte positie ingenomen omdat zij een kruispunt is van twee spoorwegen, die naar Groningen en die naar Leeuwarden.

Het station van Meppel heeft de beste kaarten in handen om op termijn een volwaardig intercitystation te worden, omdat zij op de provinciehoofdsteden na het grootste aantal in- en uitstappende treinreizigers in het noorden heeft. Meppel gaat bovendien uitbreiden. In 2012 verrijst dichtbij het station een onderwijscampus. Deze sterke positie zal alleen nog maar toenemen.


Vorig jaar waren de acties vooral gericht op de dienstregeling van 2010 met als resultaat dat de intercity toch is blijven stoppen in Beilen, Hoogeveen en Meppel. Dit jaar moet worden aangewend om alsnog een goede oplossing te vinden voor goede aansluitingen van deze plaatsen op de intercity’s naar Zwolle en Leeuwarden.
De gemeenteraad vindt wat Meppel betreft dat dit jaar moet worden aangewend om voor elkaar te krijgen dat in 2011 elk half uur een intercity in Meppel stopt. Het is vooral een gemis dat de intercity maar een keer in het uur naar Leeuwarden gaat. Tijdens de bijeenkomst met de reizigers maart vorig jaar bleek de NS hier wel oren naar te hebben. Mocht de intercity definitief niet meer te stoppen in Hoogeveen en Beilen, dan is het allicht te overwegen een goede opstapmogelijkheid in Meppel te creëren zodat er alsnog voor de andere plaatsen een goede aansluiting blijft op de intercity naar Zwolle.
Op korte termijn biedt de halfuursdienst vooruitgang; voor de lange termijn biedt de realisering van de Hanzelijn mogelijkheden.. De gemeenteraad van Meppel heeft besloten om een breed samengestelde werkgroep in te stellen om de kansen van de Hanzelijn voor Meppel in beeld te brengen en roept het college van burgemeester en wethouders op daarin het initiatief te nemen.

« Terug

Reacties op 'Intercitystation Meppel goed voor Meppel én Drenthe'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.