SteM en PvdA tasten coalitie af maandag

maandag 13 maart 2006 17:07

De onderhandelaars van Sterk Meppel en de PvdA zetten dinsdag onder leiding van informateur Onno de Ruijter de besprekingen voort die moeten leiden tot de vorming van een college. Uitgangspunt is een formatie met drie wethouders.

Onno de Ruijter, oud-fractieleider van de PvdA in de Meppeler raad, heeft ook een uitstekende reputatie bij SteM als persoon die partijen weet te binden. De Ruijter verwacht dat het geen al te lange formatie gaat worden. `Voor het belang van Meppel hebben we gauw een goed bestuur nodig,' zegt hij desgevraagd. Op dit moment is hij na de besprekingen de enige woordvoerder. De Ruijter is beeldend kunstenaar van beroep.

Zaterdagochtend vond het eerste overleg plaats tussen de zes politieke partijen in de raad. Sterk Meppel, PvdA, VVD, CDA, ChristenUnie en GroenLinks waren met twee personen vertegenwoordigd: Sterk Meppel door Myriam Schut en Henk Schoemaker, PvdA door Wim Zwaan en Jan Jonker, de VVD door Henk Ramhorst en Rob Bats, het CDA had Klaas Neutel en Henk ten Hulscher afgevaardigd, de ChristenUnie Roel Veerman en Gert Stam en GroenLinks Willie Oldengarm en Willem van Esch.

Als technisch voorzitter werd Onno de Ruijter aangesteld. Hij werd woensdag, de dag na de verkiezingen, gepolst. De Ruijter leidt ook in het vervolgtraject de vergaderingen. Raadsgriffier Hilko Folkeringa ondersteunt de onderhandelingen. Hij maakt de verslagen. De onderhandelaars betrachten in eerste instantie mediastilte. Vandaar ook dat alleen De Ruijter woordvoerder is. In dit stadium van de besprekingen wordt er niet in het openbaar vergaderd. Dat was overigens wel een wens van Sterk Meppel. Na afloop van de verschillende bijeenkomsten wordt een perscommuniquë opgesteld.
Tijdens de eerste bespreking zaterdagochtend werd afgesproken de profielschets van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten `wethouder in een dualistisch bestel' te gebruiken als uitgangspunt voor de beoordeling van wethouderskandidaten.

Verder is bevestigd dat de fracties willen komen tot een raadsagenda 2006-2010. Als uitgangspunten dienen daarvoor de verschillende verkiezingsprogramma's en speerpunten van partijen, bestaande afspraken zoals vastgelegd in de programmabegroting 2006 van de gemeenteraad en het op te stellen coalitieakkoord. De volledige raad stelt in afzonderlijke werkbijeenkomsten deze agenda op.
Op verzoek van Sterk Meppel heeft de ambtelijke organisatie een document opgesteld waarin een mogelijke portefeuilleverdeling voor het nieuw te vormen college is uitgewerkt. Dit voorstel is gebaseerd op een college met drie wethouders. Ook dit document dienst als basis voor de verdere besprekingen. Zowel SteM als de PvdA behaalde bij de raadsverkiezingen zeven zetels. De verwachting is dat beide partijen ëën wethouder leveren. Voor de invulling van de functie van derde wethouder is volgens ingewijden Rinus Scholtus van de ChristenUnie de belangrijkste kandidaat. Ook de ChristenUnie boekte dinsdag winst, zij het licht, en verzekerde zich voor de komende vier jaar wederom van twee raadszetels. In het dualistisch stelsel hoeft de wethouder geen gekozen raadslid te zijn. GroenLinks kwam met ëën zetel, voor lijsttrekker Willie Oldengarm, in de raad. Het moet niet geheel worden uitgesloten dat Willem van Esch voor GroenLinks kandidaat-wethouder is.

Bron: www.meppelercourant.nl

« Terug

Reacties op 'SteM en PvdA tasten coalitie af maandag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.