Het was een leuke verkiezingscampagne zaterdag

StamGzaterdag 11 maart 2006 00:00

Met veel plezier heb ik meegewerkt aan de verkiezingscampagne. Toen het campagneteam, bestaande uit Gerben Ottens en Jan Okko Dijkstra, aan het werk ging, werd er van alles bedacht. Er werd een eigentijdse folder ontworpen en de ChristenUnie was daarna volop in Meppel te zien.

Met veel plezier heb ik meegewerkt aan de verkiezingscampagne. Toen het campagneteam, bestaande uit Gerben Ottens en Jan Okko Dijkstra, aan het werk ging, werd er van alles bedacht. Er werd een eigentijdse folder ontworpen en de ChristenUnie was daarna volop in Meppel te zien.

Belangrijk waren de verkiezingsdebatten, te beginnen in Nijeveen. Daar bleek dat onze lijsttrekker, Roel Veerman, zich goed kon meten met de andere lijsttrekkers. Eigenlijk wisten we dat al wel, want in de debatten in de raadsvergaderingen is hij altijd scherp aanwezig en weet het debat op een goede manier te beïnvloeden.

Debatavonden
Zowel op de debatavond in Nijeveen, maar ook op de avonden in zaal Nijmeijer en in de raadszaal, had Roel een zinvolle bijdrage. Ook mensen buiten de ChristenUnie was dat opgevallen en dat is een goede zaak.

We hebben gefolderd in Nijeveen en Meppel en we stonden de laatste zaterdagochtend in de bibliotheek, dus de mensen in Meppel kon het niet ontgaan zijn dat de ChristenUnie aan de verkiezingen meedeed. De verkiezingskrant van de gemeente was ook goed verzorgd en ook daardoor nam de bekendheid van de verkiezingen en de deelnemende partijen toe.

Wat mij altijd weer opvalt is de goede sfeer tussen de partijen onderling. In Meppel heerst wel meningsverschil over verschillende zaken (gelukkig wel!), maar de persoonlijke verhoudingen zijn over het algemeen – voor zover ik het kan waarnemen – goed. En dat is belangrijk voor het werk in de gemeenteraad. Ik hecht daar sterk aan.

Buitenlands bezoek
De laatste dagen voor de verkiezingen kreeg de gemeente bezoek van buitenlandse gemeenten, die de verkiezingen volgden. Het waren twee burgemeesters uit Marokko, burgemeester Lali uit Figuig en burgemeester Boudra van Al Houceima. Ook een delegatie uit de partnerstad Most in Tsjechie toonde belangstelling. Ik had het voorrecht bij de deze bezoeken aanwezig te mogen zijn.

Als eerste hadden we een gesprek met burgemeester Lali. Ik ben onder de indruk gekomen van zijn gestructureerde en volhardende aanpak van de problemen in zijn stad. Doordat wij onze folder in het Arabisch hadden vertaald, konden we hem een exemplaar daarvan geven, zodat hij in zijn eigen taal ons verkiezingsprogramma kon lezen. De volgende ochtend vertelde hij dat hij zich goed kon vinden in de standpunten die wij hadden verwoord in onze folder.

Later hebben we een ontmoeting gehad met de delegatie uit Most. Zij waren geïnteresseerd in de verschillende opvattingen van de partijen en we hebben geprobeerd om dat (in het Engels!) zo goed mogelijk onder woorden te brengen. Ik hoorde op die avond dat de kiezers in Tsjechie zoveel stemmen mogen uitbrengen als dat er zetels zijn. Zij waren dan ook erg verbaasd dat wij in Nederland maar een enkele stem mogen uitbrengen.

Beide delegaties waren aanwezig op de uitslagenavond in het stadhuis.

De uitslagenavond
De uitslagenavond was erg spannend. Het was toch maar de vraag of we de tweede zetel weer zouden behalen. Omdat de vorige restzetel op het nippertje was en de Meppeler Courant in hun peiling 1 zetel voor de ChristenUnie voorspelde, was ik niet te optimistisch. Alhoewel ik van verschillende kanten had gehoord dat mensen voor het eerst op de ChristenUnie gingen stemmen.

Om half 11 kwam de burgemeester met de einduitslag, inclusief voorkeursstemmen.

Nadat we gehoord hadden dat de kiezers de lijst van SteM behoorlijk door elkaar hadden gehusseld, kwamen de andere partijen aan bod. Totaal onverwachts maakte de burgemeester melding dat wethouder Rinus Scholtus, vierde op de lijst, met voorkeursstemmen was gekozen. Hijzelf had juist indringend met de selectiecommissie gesproken om niet verkiesbaar te zijn voor de raad, maar wel weer in te zijn als wethouder. Gelet op het duale stelsel, was ervoor gekozen om hem onverkiesbaar te zetten. Nu werd hij met voorkeurstemmen gekozen. Op zichzelf natuurlijk prachtig, want dat geeft aan dat deze wethouder om zijn werk in de laatste vier jaar gewaardeerd is. Ook een bemoediging voor de ChristenUnie, dat de deelname in het college een juiste is geweest.

Rinus heeft ervoor gekozen om te bedanken voor de voorkeurszetel en zich te kandideren voor het wethouderschap.

De opengevallen plaats wordt dan ingenomen door mij. Dat vind ik leuk. Daarvoor heb ik me ook gekandideerd. Op deze plaats zal ik regelmatig verslag doen van mijn ervaringen.

Gert Stam

« Terug

Reacties op 'Het was een leuke verkiezingscampagne zaterdag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.